Auttaako biotiini hiuksiin?

biotiini edistää hiusten terveyttä

Biotiinia markkinoidaan hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointia edistävänä tuotteena. Monelle tämä vitamiini tuleekin varmasti mieleen ensimmäisten joukossa mieleen hiuksille suunnatuista ravintolisistä puhuttaessa. Onko biotiini sitten todella maineensa veroinen ihmeaine, joka saa niin hiukset kasvamaan kuin ihonkin hehkumaan?

Biotiini todellakin auttaa pitämään niin hiukset kuin ihonkin terveenä. Geenien määräämää hiusten kasvuvauhtia sillä ei voi nopeuttaa. Jos biotiinista on kuitenkin puutetta, saattaa biotiinin lisääminen ruokavalioon sekä vähentää hiustenlähtöä että nopeuttaa hiusten kasvua. Mikäli saat biotiinia jo muutenkin tarpeeksi ruokavaliostasi, tällöin vaikutukset ovat hieman maltillisemmat.

Mitä biotiini on?

Biotiini, toiselta nimeltään B7-vitamiini, on vesiliuokoinen vitamiini. Vesiliukoisuus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että biotiini poistuu kehosta veden mukana. Koska tämä vitamiini ei varastoidu kehoon, on sen liiallinen saanti todella epätavallista.

Biotiinilla on lukuisia elimistön kannalta tärkeitä tehtäviä. Se ei ainoastaan edistä hiusten, ihon ja kynsien kunnossa pysymistä vaan edistää myös muun muassa normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä makroravinteiden aineenvaihduntaa. Sillä on lisäksi positiivisia vaikutuksia hermoston toiminnalle, psykologisille toiminnoille ja limakalvoille.

Biotiinin vaikutus hiuksiin

Liian vähäinen biotiinin saanti saattaa johtaa hiustenlähtöön. Jos taas biotiinia saa ruokavaliosta tarpeeksi, auttaa tämä hiuksia pysymään terveinä ja hyväkuntoisina. Toki on hyvä muistaa, että hiukset tarvitsevat paljon muitakin vitamiineja ja ravintoaineita kuin vain biotiinia. Muun muassa sinkki, A-vitamiini, proteiini ja rauta ovat kaikki myös olennaisia hiusten hyvinvoinnin kannalta.

Miten biotiini hiuksille sitten tarkalleen ottaen toimii? Tässä avainasemassa on keratiini, jonka muodostumista biotiini edistää. Hiukset muodostuvat suurimmaksi osaksi keratiinista, ja kun tätä rakennusainetta on saatavilla tarpeeksi, hiukset pystyvät kasvamaan normaalisti.

Hyvä on muistaa se, että biotiinista on apua hiustenlähdössä vain, jos ongelman syynä on tämän vitamiinin buute. Jos hiustenlähtö on geneettistä, tällöin biotiinista ei valitettavasti sitä voi estää. Hoitokeinoja kannattaa siis tällöin lähteä etsimään muualta.

Mistä ruuasta biotiinia saa?

kukkakaalissa on biotiinia

Biotiinilisän syöminen ei suinkaan ole ainoa tapa saada biotiinia, vaan sitä saa lukuisista aivan arkipäiväisistä ruuista. Tätä vitamiinia löytyy runsaasti muun muassa seuraavista ruoka-aineista:

 • Kukkakaali
 • Viljatuotteet, etenkin kaura
 • Pähkinät
 • Banaani
 • Soija
 • Kananmunan keltuainen
 • Pavut
 • Siemenet
 • Kananmunan keltuainen
 • Maksa ja munuaiset
 • Sienet

Monipuolisesti syövä henkilö saakin biotiinia usein tarpeeksi pelkän ravinnon kautta, eikä erillinen ravintolisä ole tarpeellinen. Jos kuitenkin esimerkiksi ruokavaliosi syystä tai toisesta rajoittunut tai haluat muuten vain varmistaa saavasi taatusti tarpeeksi B7-vitamiinia, tällöin sitä voi ottaa myös purkista.

Biotiinin käyttö

Biotiinilisän annostus riippuu käytetystä tuotteesta ja se kannattaakin tarkistaa suoraan pakkauksen kyljestä. Useimpia valmisteita otetaan kuitenkin 1 tabletti tai kapseli suun kautta kerran päivässä. Vuorokaudenajalla ei ole väliä, eli voit ottaa biotiinia joko aamulla, illalla tai vaikka keskellä päivää.

Osa biotiinilisistä suositellaan otettavaksi ruuan yhteydessä. Toiset taas voi ottaa joko ruuan kanssa tai ilman. Ohjeistukset tämänkin suhteen kannattaa lukea suoraan valitsemasi valmisteen pakkauksesta.

Biotiini haittavaikutukset

Entä haittavaikutukset, onko biotiinilla niitä? Biotiinilla ei ole kohtuullisessa käytössä todettu haittavaikutuksia. Sitä ei myöskään helposti varastoidu kehoon liian suurta määrää, koska kyseessä on vesiliukoinen vitamiini.

Tästä huolimatta kannattaa ehdottomasti aina noudattaa valitsemasi biotiinilisän ohjeen mukaista annostusta. Joillekin biotiinia sisältävät ravintolisät saattavat liiallisissa määrin käytettynä aiheuttaa esimerkiksi vatsavaivoja, unettomuutta ja ihottumaa.

Kuinka nopeasti biotiini alkaa vaikuttaa?

Biotiinin vaikutukset eivät ala näkyä aivan hetkessä, vaan sitä käyttäessä vaaditaan kärsivällisyyttä. Yleensä biotiinin vaikutukset alkavat näkyä hiuksissa noin kolmen kuukauden kuluttua valmisteen käytön aloittamisesta.

Muutaman päivän tai viikon kuureilla ei ole kummoistakaan vaikutusta. Biotiinia kannattaa syödä pitkäjänteisesti, jos tästä vitamiinista haluaa ottaa kaiken hyödyn irti hiusten kunnon ja kasvun kannalta.

Jos tavoitteenasi on saada hiukset kasvamaan mahdollisimman nopeasti, kannattaa biotiinin syönnin lisäksi ottaa apuun muitakin keinoja. Lue täältä, miten rosmariinivesi voi auttaa sinua hiusten kasvatuksessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top