Curly Girl -metodi – Ohjeet aloittamiseen

Curly Girl -metodilla voi korostaa luonnostaan kiharia hiuksia

*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Curly Girl -metodi oli joitakin vuosia sitten valtava villitys ja sai monet suorahiuksisetkin testailemaan, josko omatkin hiukset taipuisivat taianomaisesti kiharalle metodin voimin. Vaikka suurin innostus tätä kiharien hiusten hoidon mullistanutta metodia onkin monilla laantunut, on se myös jäänyt useilla kiharapäillä osaksi päivittäistä hiustenhoitorutiinia. Eikä Curly Girl sovi ainoastaan kiharille hiuksille, vaan sillä voi saada myös laineet erottuvammaksi tai jopa suorat hiukset parempaan kuntoon.

Curly Girlissa kaikki on kiinni oikeanlaisista tuotteista sekä tietenkin niiden oikeaoppisestä käytöstä. Oikeilla jutuilla – kuten sulfaatittomilla shampoilla, silikonittomilla hoitoaineilla ja muilla kiharaystävällisillä tuotteilla – voit herättää kiharat henkiin niin, että ne näyttävät terveemmiltä ja elinvoimaisemmilta kuin koskaan. Tästä Curly Girl -metodin syövereihin sukeltavasta artikkelista löydät parhaat vinkit unelmiesi kiharoiden tai laineiden saavuttamiseen.

Mikä on Curly Girl -metodi?

Curly Girl -metodi on erityisesti luonnonkiharille hiuksille suunnattu hiustenhoitomenetelmä. Sen tavoitteena on saada kiharat tai laineet näyttämään entistä kauniimmilta ja terveemmiltä.

Metodissa avainasemassa ovat oikeanlaiset hiustenhoitotuotteet, jotka auttavat kosteuttamaan hiuksia ja korostamaan kiharoita. Käytetyt tuotteet eivät saa sisältää muun muassa silikonia, sulfaattia, voimakkaita alkoholeja tai vahaa.

Olennaista on myös hiusten hellävarainen käsittely. Hiuksia ei esimerkiksi lämpökäsitellä tai kuivata tavalliseen froteepyyhkeeseen. Lisäksi hiukset kammataan yleensä vain suihkussa hoitoainetta apuna käyttäen.

Vaikka Curly Girl -metodi onkin pääasiallisesti suunnattu kiharille tai vähintäänkin laineikkaille hiuksille, voi suorahiuksinenkin halutessaan ottaa tämän metodin käyttöön. Tämä hellävarainen hiusetenhoitotapa on nimittäin hyväksi lähes mille tahansa hiustyypille. Kiharia täysin suorista hiuksista ei kuitenkaan metodin avulla saa, vaan hiuksesta tulee löytyä luonnostaan ainakin jonkinlaista lainetta.

Curly Girl -metodi ohjeet

Curly Girl -metodia voi noudattaa monella tapaa. Osa metodia noudattavista käyttää hiustenpesuun ja -laittoon rutkasti aikaa ja vaivaa sekä runsaasti erilaisia tuotteita. Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä pakollista.

Tarpeelliset vaiheet ja tuotteet riippuvat paitsi hiustyypistä, myös tavoitellusta lopputuloksesta. Kaikista yksinkertaisimmillaan voit vaikkapa vain hankkia Curly Girl -metodiin sopivan sulfaatittoman shampoon ja silikonittoman hoitoaineen ja suorittaa hiustenpesun näitä käyttäen. Tämän jälkeen hiusten voi antaa ilmakuivua vapaasti. Jollekin tämäkin voi riittää.

Alla esittelemme kaikki yleisimmin Curly Girl -metodissa noudatetut vaiheet. Kuten mainittua, näistä vaiheista kaikki eivät suinkaan ole pakollisia. Voit vaikkapa aloittaa vain kahdesta ensimmäisestä, ja tämän jälkeen tarpeen mukaan lisätä vaiheita.

Curly Girl -metodi sopii myös laineikkaille hiuksille

1. Final Wash

Aivan ensimmäiseksi hiuksille tulee tehdä niin kutstuttu ”final wash”, jossa hiuksista pestään pois kaikenlaiset metodin noudattamista häiritsevät tuotejäämät. Final washin voi toteuttaa joko ihan tavanomaisella sulfaatteja sisältävällä shampoolla tai sitten syväpuhdistavalla shampoolla.

Muistathan, että tämä vaihe suoritetaan vain kerran aivan metodin aluksi. Tämän jälkeen hiuksiin ei tulisi enää laittaa mitään Curly Girl -metodiin sopimattomia tuotteita. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, tällöin final washin voi toki tehdä uudestaan.

2. Pesu: shampoo & hoitoaine

Kun final wash on suoritettu, pestään hiukset aina jatkossa Curly Girl -metodin mukaisilla tuotteilla. Hiukset voi pestä joko co-wash-pesuun sopivalla hoitoaineella tai sulfaatittomalla shampoolla.

Etenkin jos päädyt pesemään hiukset hoitoaineella, on erityisen tärkeää, että hierot sitä joka puolelle päänahkaa huolellisesti. Näin varmistat sen, että niin päänahka kuin hiuksetkin tulevat varmasti puhtaaksi.

Pestyäsi hiukset levitä hiusten pituuksiin silikonitonta, Curly Girl -metodiin sopivaa hoitoainetta. Hoitoaineen vaikuttaessa selvitä hiukset joko sormin tai harvapiikkisellä kammalla. On tärkeää, ettei hiuksiin jää ollenkaan takkuja.

3. Jätettävä hoitoaine

Pesun jälkeen puristele hiukset kevyesti esimerkiksi puuvillaiseen paitaan. Hiukset saavat jäädä vielä melko märäksi.

Laita pää alaspäin. Jos hiukset tuntuvat kaipaavan vielä selvittelyä, voit haroa niitä sormilla tai harjata ne läpi harvapiikkisellä kammalla. Tämän jälkeen lisää hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

Levitä jätettävä hoitoaine ensin koko hiusten pituuksiin. Tämän jälkeen ”puristele” hiuksia kasaan alhaalta ylöspäin. Tässä vaiheessa hiuksiin pitäisi alkaa jo muodostua toisistaan erillisiä, mahdollisesti hieman kiharia tai laineikkaita osioita.

4. Muotoilutuote

Halutessasi voit vielä jätettävän hoitoaineen jälkeen lisätä hiuksiin muotoilutuotetta, kuten muotovaahtoa tai geeliä. Muistathan, että tämänkin tulee toki olla ainesosiltaan Curly Girl -metodiin sopivaa.

Lisää muotoilutuote hiuksiin jätettävän hoitoaineen tapaan pää alaspäin käsin puristellen. Muotoilutuotetta voi käyttää melko reilusti, sillä tarkoituksena on, että tuote muodostaisi kuivuttuaan hiusten pinnalle kovan kerroksen eli ”castin”, joka auttaa kiharoita pitämään muotonsa.

5. Ploppaus

Lopuksi hiukset voi halutessaan vielä ”plopata”. Tämäkään vaihe ei ole pakollinen, mutta auttaa kiharoiden muodostamisessa.

Ploppaaminen tapahtuu seuraavasti: asettele hiustesi suojaksi pää alaspäin joko mikrokuitipyyhe tai esimerkiksi puuvillainen t-paita. Jos käytät t-paitaa, voit ensin sitoa sen hihat pääsi ympäri ja lopuksi työntää paidan helman sidotun osion alle. Tämän jälkeen mikrokuitupyyhettä tai t-paitaa pidetään hiuksissa haluttu aika. Suositeltavaa on kuitenkin plopata hiuksia vähintään 10 minuuttia.

6. Kuivaus

Ploppaamisen jälkeen hiukset voi joko kuivata hiustenkuivaajalla tai antaa niiden kuivua itsekseen. Jos päädyt käyttämään hiustenkuivaajaa, on suositeltavaa käyttää kylmän ilman asetusta ja diffuuseria. Kuumalla ilmalla ilman diffuuseria kuivaaminen saattaa saada kiharat tai laineet lässähtämään.

Jos käytit hiuksiisi esimerkiksi muotovaahtoa tai geeliä, hiukset saattavat kuivuttuaan olla kovat/jäykät muotoilutuotteesta. Tämä on aivan tarkoituksellista. Voit puristella ”castin” pois hiuksista käsin esimerkiksi hiusöljyä apuna käyttäen.

Kunhan mahdollinen kovuus on puristeltu pois hiuksista, tarkoituksena on, että lopputuloksena syntyisivät kauniit ja pehmeät kiharat tai laineet. Jos hiuksesi ovat erityisen huonokuntoiset, saatat joutua noudattamaan Curly Girl -metodia pidemmän aikaa, ennen kuin kiharoista tulee erotellut ja sileät. Juuri omille hiuksille sopivien tuotteiden löytäminen saattaa myös viedä aikaa.

Jos hiukset eivät kuitenkaan pitkällisenkään metodin seuraamisen ja erilaisten tuotteiden kokeilun jälkeen jälkeen ala kihartua, tällöin hiuksesi eivät todennäköisesti ole luonnostaan kiharat tai laineikkaat. Jos hellävarainen hiusten kihartaminen kuitenkin kiinnostaa, kannattaa katsastaa muut tavat saavuttaa kiharat ilman lämpöä.

7. Freesaus

Yön jäljiltä kiharat saattavat joko mennä hieman sotkuun tai loiventua. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan kannata tarttua harjaan – saatikka sitten suoristusrautaan tai kihartimeen.

Sen sijaan ota esiin suihkutettava hoitoaine – tai yksinkertaisimmillaan suihkepullo täynnä vettä – ja kostuta hiuksiasi tämän avulla. Seuraavaksi puristele hiuksia kasaan latvasta juurea kohti samaan tapaan kuin teit hoitoainetta ja muotoilutuotetta levittäessä. Kiharoiden tai laineiden pitäisi tässä vaiheessa alkaa taas selkeytyä. Lopuksi voit antaa hiusten kuivua joko itsekseen tai kuivata ne jälleen hiustenkuivaajan ja diffuuserin avulla.

Curly Girl tuotteet

Yksinkertaisimmillaan Curly Girl -metodissa pääsee alkuun hankkimalla metodiin sopivan shampoon ja hoitoaineen. Halutessaan kaveriksi voi ostaa hiusnaamion, muotovaahtoa/geeliä, suihkutettavaa hoitoainetta ja/tai hiusöljyä.

Jokaisen kiharoille tai laineille sopivat hieman erilaiset tuotteet riippuen muun muassa kiharan voimakkuudesta sekä hiusten laadusta ja tekstuurista. Hennot laineikkaat hiukset kaipaavat monesti aivan erilaisia tuotteita kuin paksut, karheat ja voimakkaasti kihartuvat. Yleensä itselle sopivat tuotteet löytyvät vain kokeilemalla.

Curly Girl -metodiin sopivia tuotteita ei tarvitse välttämättä lähteä hakemaan kampaamosta tai tilaamaan verkosta. Useimmista ruokakaupoista voi löytää metodiin sopivia tuotteita, ja isommissa marketeissa valinnanvaraa saattaa jopa olla runsaasti. Markettituotteista metodiin sopivat esimerkiksi XZ persikkanektari shampoo, hoitoaine ja hoitovoide, XZ suklaa-vanilja hoitosuihke XZ kauraöljy hiusnaamio, Herbina Sensitive muotovaahto ja Herbina Volume muotoilusuihke 4in1.

Suosittuja metodia noudattavien keskuudessa ovat myös esimerkiksi Garnier Fructis Hair Food -sarjan tuotteet, kuten Banana Hair Food, Papaya Hair Food ja Macadamia Hair Food -hoitoaine sekä hiusnaamio.

Tässä on kuitenkin mainittuna vasta murto-osa Curly Girl -metodiin sopivista tuotteista. Jos haluat tarkistaa, sopiiko oma suosikkituotteesi metodiin, tämä käy helposti liittämällä aineosalista Curlsbot-sivulle. Kyseinen sivusto kertoo, jos tuotteessa on metodiin sopimattomia ainesosia. Sivusto myös varoittaa ainesosista, joita ei tarvitse ehdottomasti välttää, mutta jotka eivät välttämättä sovi kaikille.

Joitain Curly Girl -metodiin sopivia tuotteita on mahdollista valmistaa jopa kotona. Esimerkiksi riisivesi ja pellavansiemenistä valmistettu geeli ovat suosittujaa metodia seuraavien keskuudessa.

Usein kysyttyä Curly Girl -metodista

Saako Curly Girl -metodilla suorista hiuksista kiharat?

Ei, Curly Girl ei tee piikkisuorista hiuksista kiharia. Sen sijaan se auttaa korostamaan hiusten luonnollisia kiharoita, laineita tai taipuisuutta.

Kuinka usein hiukset tulee pestä Curly Girl -metodissa?

Tämä riippuu täysin omasta hiustyypistäsi, elämäntyylistäsi ja omista mieltymyksistäsi. Moni Curly Girl -metodia noudattava pesee hiuksensa vain 1–2 kertaa viikossa. Tarpeen mukaan voit kuitenkin pestä hiuksesi useamminkin.

Mistä hiusten pörröisyys Curly Girl -metodia noudattaessa johtuu?

Monella metodin vasta aloittaneilla hiukset ovat alkuun pörröiset. Tämä johtuu yleensä kuivuudesta, ja talttuu monesti metodia pidempään noudattaessa hiusten kunnon parantuessa. Ensiavuksi voi kokeilla esimerkiksi tehokosteuttavaa hiusnaamiota.

Muita mahdollisia syitä hiusten pörröisyyteen Curly Girl -metodia noudattaessa ovat esimerkiksi omille hiuksille sopimattomat tuotteet sekä se, ettei hiuksia ole selvitetty kunnolla suihkussa hoitoaineen vaikuttaessa. Muistathan myös, että Curly Girl -metodissa kuivia hiuksia ei tulisi harjata – tällä tavalla ne nimittäin saa melko takuuvarmasti pörröön.

Saako Curly Girl -metodissa käyttää suoristusrautaa tai kiharrinta?

Metodissa suositellaan välttämään hiusten lämpökäsittelyä, eli suoristusrautaa tai kiharrinta ei kannata käyttää. Hiustenkuivainta voit käyttää, mutta mieluiten kylmällä puhalluksella ja diffuuserin kanssa.

Jos joskus haluat esimerkiksi erityistilannetta varten kihartaa tai suoristaa hiuksesi, voit toki tehdä näin. Tämän jälkeen hiukset saattavat tosin olla hieman kuivemmat ja kiharoiden elvyttäminen entiseen loistoonsa voi viedä hetken aikaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top