Kasviväri hiuksille – luonnollinen vaihtoehto hiusten värjäykseen

Kasviväri tarjoaa luonnollisen vaihtoehdon hiusten värjäykseen.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Kasviväri on kasviperäinen vaihtoehto perinteisille kemiallisille hiusväreille. Nämä jauhetuista kasvinosista valmistetut värit ovat nostattaneet suosiotaan turvallisuutensa ja luonnonmukaisuutensa ansiosta.

Toisin kuin kemialliset värit, kasvivärit eivät vahingoita hiuksia, vaan vahvistavat niitä. Moni onkin vaihtanut perinteisistä hiusväreistä kasviväreihin juuri tästä syystä. Kemialliset värit saattavat etenkin usein käytettynä saada hiukset huonoon kuntoon, kun taas kasvivärit tekevät hiuksista kiiltävät ja hyvinvoivat.

Nykyään kasvivärejä on saatavilla vieläpä lukuisissa eri sävyissä. Kasviväreillä saa aikaan muun muassa erilaisia vaalean, punaisen, oranssin, ruskean ja mustan sävyjä. Eli vaikka monella tulee kasvivärjäyksestä ensimmäisenä mieleen hennatut punertavat hiukset, tämä ei todellakaan ole ainoa sävy, joka kasviväreillä voidaan saavuttaa. Jopa esimerkiksi viileän ruskean tai sinimustan värin saavuttaminen onnistuu kasviväreillä.

Kasviväri värivaihtoehdot

Kasvivärejä on nykyään tarjolla monissa eri väreissä. Niillä voidaan värjätä hiukset esimerkiksi oransseiksi, punaisiksi, ruskeiksi tai mustiksi. Jopa violettiin ja siniseen taittavia sävyjä on mahdollista saada aikaan.

Punainen kasviväri

Kasviväreistä kenties suosituimpia ovat erilaiset punaisen sävyt. Punainen väri saattaakin pysyä hiuksissa jopa paremmin kasviväreillä kuin perinteisillä kemiallisilla hiusväreillä värjättynä. Kannattaa tosin muistaa se, että punainen kasviväri monesti todellakin jämähtää hiuksiin – eli sitä ei välttämättä saa pois muuten kuin kasvattamalla.

Kasvivärejä on saatavissa monissa eri punaisen sävyissä. Puhtaalla hennalla saadaan aikaiseksi oranssinpunainen sävy. Kasviväreillä, joihin on sekoitettu muitakin kasvijauheita, voidaan hiuksia värjätä muun muassa vaaleanoranssiksi, kirkkaanpunaiseksi, tummanpunaiseksi tai punaruskeaksi. Alla oleva Cultivatorsin Burgundy on vain yksi esimerkki niistä kaikista upeista punaisen sävyistä, mitä kasviväreissä on tarjolla.

Hiuksia kasviväreillä punaiseksi värjätessä kannattaa muistaa, että pohjalla oleva väri vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Kasvivärit eivät vaalenna hiusta lainkaan, eli jos hiuksesi ovat esimerkiksi tummanruskeat, et voi suoraan värjätä niitä kasviväreillä oransseiksi tai kirkkaanpunaisiski. Tumma punaruskea tai viininpunainen tämän värisiin hiuksiin sen sijaan saattaisi onnistua. Jos haaveena on kuitenkin kirkkaampi väri, tällöin hiukset kannattaa vaalentaa ennen kasvivärjäystä. Mikäli tavoitteena on todella räikeä oranssi tai punainen, voi kasvivärin jälkeen hiuksiin laittaa vielä suoraväriä tai värinaamiota. Näiden avulla kirkasta väriä voi myös ylläpitää kasvivärjäysten välillä.

Ruskea kasviväri

Ruskea kasviväri on luonnollinen vaihtoehto niille, jotka haluavat saavuttaa kauniin ruskean sävyn ilman voimakkaita kemikaaleja. Kasviväreillä voidaan luoda erilaisia ruskean sävyjä vaaleanruskeasta keski- ja tummanruskeaan.

Vaikka iso osa ruskeista kasviväreistä onkin varustettu lämpimällä vivahteella, markkinoilla on jonkin verran myös neutraalin ja kylmän sävyisiä kasvivärejä. Loistava kylmänruskea kasviväri on alla näkyvä Khadin Ash Brown, jolla saa lähtötilanteesta riippuen joko keski- tai tummanruskeat hiukset ilman lämpimiä vivahteita. Välittömästi värjäyksen jälkeen eli vielä kehittyessään tämä väri saattaa olla hieman vihertävä, mutta parin päivän kuluessa vihertävyys katoaa ja saavutetaan kaunis tuhkanruskea väri. *Osta Khadi Ash Brown Ruohonjuuresta tästä.

khadi ash brown kasviväri

Yksi ruskean kasvivärin eduista on sen kyky peittää harmaat hiukset tehokkaasti. Se voi myös auttaa korostamaan hiusten omaa väriä ja tuoda siihen syvyyttä sekä kiiltoa. Vaikka ruskea kasviväri ei ehkä kestä yhtä kauan kuin kemialliset hiusvärit, se tarjoaa mainion vaihtoehdon niille, jotka arvostavat luonnollista lopputulosta.

Jos omat hiuksesi ovat vaaleat ja toiveenasi on tumman- tai kylmänruskeat hiukset, tällöin hiukset kannattaa yleensä esikäsitellä ensin jollakin lämpimällä sävyllä. Tämä vähentää epätoivotun lopputuloksen, kuten esimerkiksi vihertävän vivahteen, todennäköisyyttä.

Musta kasviväri

Mustalla kasvivärillä voi luoda syvän mustan sävyn hiuksiin ilman voimakkaita kemikaaleja. Tämä kasviväri voi olla houkutteleva vaihtoehto niille, joilla on toiveissa intensiivinen ja kiiltävä musta väri. Se voi myös auttaa piilottamaan harmaat hiukset tehokkaasti.

Kasviväreillä voidaan saavuttaa niin mustanruskea kuin siniseenkin taittava mustan sävy. Sinertävän mustat hiukset saavutetaan pelkkää indigoa sisältävällä kasvivärillä, kun taas mustanruskeisiin sävyihin on saatettu sekoittaa esimerkiksi amblapuun ja hennapensaan lehdistä saatua jauhetta.

Vaaleisiin hiuksiin mustaa kasviväriä ei yleensä kannata laittaa suoraan, sillä tällöin harvemmin saavutetaan haluttua lopputulosta. Sen sijaan hiukset kannattaa ensin esivärjätä jollakin lämpimän sävyisellä kasvivärillä. Khadilta myös löytyy nimenomaa tähän tarkoitukseen suunniteltu Color Prep -esikäsittely. *Osta Khadi Color Prep Ruohonjuuresta klikkaamalla tästä.

Kasviväri kesto – kuinka kauan kasviväri pysyy hiuksissa?

Kasvivärien pysyvyys vaihtelee monesta eri tekijästä riippuen. Kestävyyteen vaikuttavat muun muassa käytetty väri, hiusten tyyppi ja hiustenhoitorutiinit. Pysyvyys voi olla mitä vain muutamasta viikosta jopa muutamaan kuukauteen. Yleensä etenkin ruskean sävyt lähtevät kasviväreissä haalistumaan melko nopeasti.

Kasvivärin kestoa voi saada pidennettyä käyttämällä sulfaatitonta shampoota ja välttämättä liian tiheää hiusten pesua. Myös UV-säteily saattaa haalistaa väriä, ja siltä suojautuminen voi auttaa väriä pysymään kirkkaana pidempään. Usein myös värin kerrostaminen auttaa – eli mitä useamman kerran hiukset värjää samalla värillä, sitä paremmin se alkaa pysymään.

Kannattaa muistaa, että vaikka kasvivärit saattavatkin alkaa haalistua nopeasti, eivät ne välttämättä kulu kokonaan pois. Etenkin punaisen sävyt saattavat jämähtää hiuksiin niin tiukasti, ettei niitä saa pois muutoin kuin leikkaamalla.

Kasviväreillä on mahdollista saada aikaan myös ruskeat hiukset

Onko kasvivärit turvallisia?

Kasvivärit ovat yleisesti ottaen perinteisiä kemiallisia hiusvärejä turvallisempi vaihtoehto. Ne koostuvat täysin luonnollisista aineosista, eivätkä sisällä voimakkaita kemikaaleja, kuten ammoniakkia tai parabeeneja. Tämä tekee niistä lempeämpiä sekä hiuksille että päänahalle.

Kasvivärit voivatkin olla erinomainen vaihtoehto niille, jotka eivät siedä kemiallisia hiusvärejä tai kärsivät allergioista. Niiden käyttö ei yleensä aiheuta ärsytystä tai kutinaa päänahassa.

Kasviväri vs. perinteinen hiusväri

Kasvivärit eroavat perinteisistä kemiallisista hiusväreistä monella tapaa. Monille ensisijaisia syitä valita käsvivärit ovat niiden luonnonmukaisuus sekä se, etteivät ne vaurioita hiuksia samaan tapaan, kuin kemialliset hiusvärit. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi kasvattaa hiuksia ja saada ne parempaan kuntoon, tällöin kasviväri voi olla loistava valinta. Alla on vielä joitakin keskeisiä eroavaisuuksia näiden kahden erilaisen hiusvärityypin välillä:

Kemialliset hiusvärit:

 • Sisältävät voimakkaita kemikaaleja, kuten ammoniakkia ja vetyperoksidia.
 • Pysyvät usein kasvivärejä paremmin hiuksissa.
 • Tarjolla laajempi valikoima erilaisia sävyjä.
 • Voivat vaalentaa luonnollista hiusväriä pari astetta.
 • Saattavat vaurioittaa hiuksia tehden niistä kuivat ja katkeilevat.
 • Voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Kasvivärit:

 • Koostuvat luonnollisista aineosista.
 • Haalistuvat usein nopeammin kuin kemialliset hiusvärit.
 • Eivät vaalenna hiusta.
 • Eivät yleensä vahingoita hiuksia, vaan voivat jopa parantaa niiden kuntoa.
 • Aiheuttavat vain harvoin ärsytystä tai allergisia reaktioita.

Se, onko kasviväri juuri sinulle hyvä valinta, riippuu täysin henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja tarpeistasi. Kasvivärit sopivat erityisen hyvin niille, jotka haluavat välttää voimakkaita kemikaaleja ja jotka etsivät luonnollisempaa vaihtoehtoa. Aivan yhtä kattavaa erilaisten sävyjen kirjoa ne eivät kuitenkaan tarjoa kuin kemialliset hiusvärit.

Kasvivärin käyttö

Hiusten värjääminen kasviväreillä tapahtuu hieman eri tavalla kuin mihin moni ainoastaan kemiallisia hiusvärejä käyttänyt on saattanut tottua. Värjäysprosessi on myös jonkin verran aikaa vievämpi. Kasviväreillä värjääminen ei kuitenkaan ole missään tapauksessa vaikeaa, vaan onnistuu etenkin pienen harjoittelun jälkeen mainiosti kotonakin. Tässä on joitakin perusvinkkejä hiusten värjäämiseen kasvivärillä:

 1. Hiusten valmistelu: Ennen kuin aloitat kasvivärin käytön, pese hiukset shampoolla ja kuivaa ne pyyhekuiviksi. Älä käytä hoitoainetta ennen värjäystä, koska se voi estää kasvivärin tarttumisen hiuksiin.
 2. Kasvivärin sekoittaminen: Seuraa huolellisesti kasvivärin ohjeita sekoitusvaiheessa. Useimmissa tapauksissa kasviväri sekoitetaan lämpimään veteen, jolloin muodostuu tahnamainen seos. Vettä kannattaa lisätä seokseen vähitellen, jottei siitä tule liian valuvaa ja nestemäistä.
 3. Levitys: Levitä kasviväri tasaisesti hiuksiin joko käsin (käsineet kädessä) tai värjäyssiveltimellä. Varmista, että levität seosta kaikkialle, jotta saat tasaisen lopputuloksen.
 4. Vaikutusaika: Suojaa hiukset esimerkiksi suihkumyssyllä tai muovipussilla ja anna kasvivärin vaikuttaa ohjeiden mukaisen ajan. Halutessasi voit laittaa suihkumyssyn/muovin päälle vielä pyyhkeen tai pipon pitääksesi seoksen lämpimänä ja tehostaaksesi värin vaikutusta. Vaikutusajan pituus vaihtelee muun muassa valitun sävyn sekä toivotun lopputuloksen mukaan. Pidempi vaikutusaika auttaa yleensä intensiivisemmän lopputuloksen saavuttamisessa. Jotkut pitävät kasvivärejä päässä jopa tuntikausia.
 5. Huuhtele huolellisesti: Kun vaikutusaika on päättynyt, huuhtele hiukset huolellisesti lämpimällä vedellä. Älä käytä shampoota ja vältä kuuman veden käyttöä, sillä se voi haalistaa väriä. Hoitoainetta voit kuitenkin käyttää halutessasi.
 6. Värin kehittyminen: Väri kehittyy yleensä hiuksissa vielä 24–48 tuntia ja lopullinen väri on nähtävissä vasta tämän jälkeen. Tänä aikana hiuksia ei kannata pestä shampoolla.
 7. Värin ylläpito: Kasvivärin pysyvyys hiuksissa vaihtelee jonkin verran, ja säännölliset ylläpitokäsittelyt saattavat olla tarpeen. Tämä riippuu hiustesi tyypistä ja siitä, kuinka usein peset hiuksiasi.

Yllä mainittujen vaiheiden lisäksi saattaa valitusta väristä riippuen olla tarpeen esivärjätä hiukset punertavalla sävyllä, ennen kuin niihin laitetaan tavoiteltua lopputulosta vastaava kasviväri. Tätä suositellaan yleensä etenkin vaaleista tummiin hiuksiin siirryttäessä.

Saako kasviväreillä harmaat hiukset piiloon?

Kasvivärit voivat auttaa piilottamaan harmaat hiukset. Niiden tehokkuus voi kuitenkin vaihdella harmaiden hiusten määrän ja luontaisen hiusten värin perusteella. Myös valittu väri vaikuttaa siihen, kuinka hyvin harmaat on mahdollista saada peittoon. Kasvivärit eivät välttämättä peitä harmaita hiuksia yhtä tehokkaasti kuin kemialliset hiusvärit, mutta ne voivat antaa hiuksille pehmeämmän ja luonnollisemman sävyn.

Valitusta väristä riippuen voi olla tarpeen värjätä hiukset useampaan kertaan, ennen kuin harmaat hiukset saadaan täysin piiloon. Harmaata hiusta ruskeaksi tai mustaksi kasviväreillä värjättäessä voi olla myös tarpeen esivärjätä hiukset jollakin punertavalla sävyllä. Jos hiuksia tarvitsee esikäsitellä tai värjätä useampaan kertaan harmaiden peittämiseksi, tähän löytyy yleensä ohjeet hiusvärin mukana tulevasta ohjelappusesta.

Saako kasvivärin pois hiuksista?

Kasvivärien poistaminen hiuksista voi olla haastavampaa kuin kemiallisten hiusvärien poistaminen. Ne eivät siis välttämättä lähde hiuksista tavanomaisella värinpoistolla. Tämä on hyvä tiedostaa, ennen kuin hiuksia lähtee värjäämään kasvivärillä. Jos väri ei ole mieluinen, siitä ei välttämättä pääse ihan helposti eroon. Tämäkin tosin riippuu valitusta väristä – esimerkiksi ruskeilla kasviväreillä taas on monesti taipumus kadota hiuksista turhankin nopeasti.

Yksi tapa poistaa kasviväri hiuksista on odottaa, kunnes se haalistuu ajan myötä. Toinen vaihtoehto on käyttää erityisiä kasvivärin poistamiseen suunniteltuja tuotteita. Näilläkään etenkään punaisen sävyjä ei välttämättä saa kokonaan pois. Kasviväreillä värjätessä kannattaakin varautua siihen, että väriä ei välttämättä saa täysin pois muuten kuin leikkaamalla hiukset. Toki jos kyseessä on vaaleahko väri, voi sen myös saada peitettyä melko tehokkaasti jollakin tummemmalla värillä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top