Miksi hiukset ei kasva?

Mitä tehdä kun hiukset ei kasva

Odottavan aika on monesti pitkä – myös hiuksia kasvatellessa. Monesti saattaa tuntua siltä, että hiukset kasvavat todella hitaasti, vaikka todellisuudessa ne kasvavat aivan normaalia tahtia. Kärsimättömän hiustenkasvattelijan kannattaakin pitää mielessä, että hiukset kasvavat keskimäärin vain noin sentin kuukaudessa.

Aina kyse ei kuitenkaan ole vain kuvitelmasta, vaan hiukset eivät välttämättä oikeasti kasva normaalia tahtia – tai pahimmassa tapauksessa ollenkaan. Ehkäpä hiukset ovat jopa alkaneet ohentua tai katkeilla. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miksi hiukset ei kasva.

Hiusten normaali kasvunopeus

Useimpien hiukset kasvavat noin 15 senttiä vuodessa eli vain hieman yli sentin kuukaudessa. Etenkin todella lyhyestä mallista hiusten kasvattaminen vaikkapa lapaluihin saakka saattaakin siis viedä jopa useamman vuoden. Aina näin ei kuitenkaan ole, vaan joillakin onnekkailla hiukset kasvavat jopa pari senttiä kuukaudessa.

Hiusten kasvunopeuden lisäksi tulee ottaa huomioon hiusten kasvusyklin pituus, joka on ihmisestä riippuen 2–6 vuotta. Tämän jälkeen hius siirtyy muutaman kuukauden mittaiseen lepotilaan ja lopulta putoaa. Kaikki hiukset eivät normaalisti suinkaan siirry lepovaiheeseen samanaikaisesti, vaan valtaosa hiuksista on yleensä kasvuvaiheessa.

Pääasiassa geenien määrittämän kasvusyklin pituus vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset voivat ylipäätään kasvaa. Jos hiuksesi siis kasvavat esimerkiksi sentin kuukaudessa ja kasvusykli on 2 vuotta, voivat hiuksesi kasvaa korkeintaan noin 30 sentin pituisiksi. Hiukset eivät kuitenkaan välttämättä ikinä saavuta tätä niin sanottua maksimipituuttaan, jos esimerkiksi ravinnossa on puutteita tai hiuksia värjää tai lämpökäsittelee liiallisesti.

Miksi hiukset ei kasva – 5 mahdollista syytä

Mahdollisia syitä hiusten kasvun hidastumiseen ja pysähtymiseen on olemassa useita. Toisinaan ongelman taustalla saattaa piillä useampikin eri syy. Jos sinua mietityttää, miksi hiukset ei kasva, kannattaa perehtyä alla olevaan yleisimmät syyt esittelevään listaan.

Geenit

Tiesitkin varmaan, että hiusten väri määräytyy geenien perusteella. Värin lisäksi geenit vaikuttavat kuitenkin myös hiusten paksuuteen ja maksimipituuteen. Jälkimmäisen määrää hiusten kasvusyklin pituus, joka on täysin yksilöllinen.

Kaikki meistä eivät siis valitettavasti voi saada lantiolle saakka ulottovia, paksuja ja kiiltäviä hiuksia. Jos hiuksesi ovat saavuttaneet maksimipituutensa, ei niitä saa millään poppaskonsteilla kasvamaan. Oikeanlainen hiustenhoito ja ravinto ovat toki tällöinkin tärkeitä – näin varmistat sen, että hiuksesi todellakin pääsevät kasvamaan niin pitkiksi kuin geenien puolesta mahdollista.

Ikä

Geenien lisäksi myös ikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset voivat kasvaa. Tutkimusten mukaan ikääntyminen lyhentää hiusten kasvusykliä, mikä taas aiheuttaa sen, että hiukset tippuvat nopeammin. Tämän vuoksi ikääntyessä hiukset eivät välttämättä enää kasva yhtä pitkiksi, kuin nuorempana.

Tietenkään pelkkää ikää ei kannata suorilta käsin alkaa syyttää hiusten kasvun pysähtymisestä, vaan on hyvä ensin miettiä, voisiko ongelman taustalla olla jotakin muita syitä. Jos kaikki muut syyt on kuitenkin poissuljettu, eivätkä hiukset tunnu enää kasvavan entiseen tahtiin, saattaa syynä hyvinkin olla ikääntyminen.

Stressi

Jos olet viime aikoina ollut tavanomaista stressaantuneempi, voi tämä olla syynä hiusten kasvun pysähtymiselle. Niin fyysinen kuin psyykkinenkin stressi voi aiheuttaa sen, että hiukset siirtyvät lepovaiheeseen ennen aikojaan. Tämä taas johtaa siihen, etteivät hiukset ennen tippumistaan ehdi kasvaa yhtä pitkiksi kuin ennen.

Mikäli epäilet tämän olevan syy hiustesi kasvun hidastumiseen, kannattaa pyrkiä vähentämään stressiä, jos vain suinkin mahdollista. Aina tämä ei toki onnistu. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että stressin hiustenkasvulle aiheuttamat haitat eivät ole pysyviä, vaan niiden tulisi väistyä stressin lievittyessä.

Hiusten katkeilu

Jos hiuksesi tuntuvat kuukaudesta toiseen pysvän saman mittaisina, saattaa syynä olla hiusten katkeilu. Saattaa olla, että hiuksesi kasvavat aivan tavanomaista vauhtia, mutta katkeavat latvasta yhtä nopealla tahdilla. Tällöin näyttää siltä, etteivät hiuksesi kasvaisi pituutta laisinkaan.

Kenties yleisimpiä syitä hiusten katkeilulle on liiallinen käsittely. Jos värjäät hiuksiasi tiuhaan tahtiin tai lämpökäsittelet niitä päivittäin, tämä on erittäin todennäköisesti syy sille, etteivät hiuksesi tunnu kasvavan. Muita mahdollisia syitä katkeilulle ovat muun muassa puutteellinen tai hiustyypillesi sopimaton hoito. Esimerkiksi Curly Girl -metodi on erinomainen ja hellävarainen tapa hoitaa etenkin kiharia ja laineikkaita hiuksia.

Vitamiinin puutokset

Vitamiinien puutos voi hidastaa hiusten kasvua

Terveellinen ruokavalio on kaiken A ja Ö – myös hiuksia kasvattaessa. Hiukset tarvitsevat tiettyjä ravintoaineita ja vitamiineja kasvaakseen. Jos et saa näitä ruokavaliostasi tarpeeksi, saattaa hiustesi kasvu hidastua tai jopa pysähtyä.

Jos ongelmanasi on siis hidas hiusten kasvu, kannattaako tarkastella sitä, onko ruokavaliosi tarpeeksi monipuolinen. Tarpeen vaatiessa voit ottaa apuun myös ravintolisät. Hiusten kasvun kannalta olennaisia mineraaleja sekä vitamiineja ovat sinkki, biotiini ja A-vitamiini. Lisäksi kannattaa pitää huoli myös proteiinin ja raudan saannista.

Mitä tehdä jos hiukset ei kasva?

Jos hiuksesi eivät kasva, aivan ensimmäiseksi kannattaa lähteä etsimään perimmäistä syytä tälle. Perehdy yllä olevaan listaan ja mieti, voisiko jokin näistä olla syynä hiustesi kasvun pysähtymiseen. Onko ruokavaliosi liian yksipuolinen tai oletko ollut tavanomaista stressaantuneempi viime aikoina? Vai ovatko hiuksesi rasittuneet liiallisesta käsittelystä ja alkaneet sitä myötä katkeilla?

Selvitettyäsi syyn hiusten kasvun pysähtymiselle voit lähteä ratkomaan ongelmaa. Toki jos syynä on se, että hiuksesi ovat yksinkertaisesti saavuttaneet maksimipituutensa, tällöin et voi tehdä paljoakaan saadaksesi hiuksiasi kasvamaan pidemmäksi. Tässäkin tapauksessa voit kuitenkin alkaa panostaa enemmän hiustenhoitoon varmistaaksesi sen, että hiuksesi pysyvät terveinä ja kiiltävinä. Tällöin hiukset eivät ainakaan katkea ennen aikojaan, eikä latvojakaan tarvitse välttämättä käydä tasoittamassa niin usein.

Jos et itse keksi syytä hiusten kasvun pysähtymiselle, kannattaa kääntyä asiassa ammattilaisen puoleen. Etenkin jos tämän lisäksi sinulla esiintyy voimakasta hiustenlähtöä, voi olla hyvä selvittää, ettei taustalla piile terveydellisiä ongelmia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top