Miten kasvattaa hiuksia?

mietitkö, miten kasvattaa hiuksia nopeasti?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Jokainen joskus hiuksia kasvattanut tietää varmasti, miten tuskastuttavan hidasta touhua se voi olla. Välillä saattaa jopa tuntua siltä, että pitkät hiukset tulevat omalla kohdalla jäämään vain haaveeksi. Tällöin kaikenlaiset keinot siihen, miten kasvattaa hiuksia nopeammin, olisivat enemmänkin kuin tervetulleita.

Mitään ihmelääkettä ei toistaiseksi ole keksitty, jolla hiusten kasvatus onnistuisi salamannopeasti. On kuitenkin olemassa muutamia tapoja, joilla voit varmistaa hiustesi pysyvän kunnossa ja kasvavan niin nopeasti kuin mahdollista. Hyväkuntoiset hiukset myös saavuttavat todennäköisemmin maksimipituutensa, eivätkä katkea ennen aikojaan.

Kuinka nopeasti hiukset kasvavat?

Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat monet eri asiat geeneistä ikään ja elämäntapoihin. Niinpä nopeus vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Keskimäärin voisi sanoa hiusten kasvavan noin sentin kuukaudessa. Toisilla hiukset kuitenkin kasvavat huomattavasti tätä hitaammin. Joillain taas hiukset saattavat kasvaa jopa lähes 2 senttiä kuukaudessa.

Entä paljon hiukset kasvaa vuodessa? Vuoden aikana hiukset kasvavat noin 6–20 senttiä. Jonkun hiukset voivat siis kasvaa polkkamitasta pitkiksi vuodesta, kun taas toisen polkkatukkaisen hiukset yltävät hädin tuskin olkapäille vuoden kasvattelun jälkeen.

Hiusten pituuteen vaikuttaa kasvunopeuden lisäksi myös kasvusyklin pituus. Hius ei siis tosiaan kasva loputtomasti, vaan kasvusyklin päätyttyä se lopettaa kasvamisen ja lopulta irtoaa. Kasvusyklin pituudessa on melkoisia vaihteluita henkilöiden välillä: se voi olla mitä tahansa noin 2 ja 6 vuoden välillä.

Eivätkö hiuksesi eivät tunnu kasvavan tietyn mitan yli kuukausien tai jopa vuosien kasvattelusta huolimatta? Tämä saattaa johtua siitä, että hiukset tulevat tässä tietyssä mitassa kasvusyklinsä päähän. Muitakin syitä tälle saattaa tosin olla – kuten esimerkiksi hiusten katkeilu. Ja vaikka syynä olisi lyhyt kasvusykli, saattaa tätäkin olla mahdollista pidentää esimerkiksi kiinnittämällä huomiota omiin elämäntapoihin.

Voiko hiusten kasvua nopeuttaa?

Onko sitten olemassa jotain keinoja, miten kasvattaa hiuksia nopeammin? No, kyllä ja ei. Tähän ei siis ole varsinaisesti olemassa mitään yksiselitteistä vastausta. Jos saat jo ruokavaliostasi tarpeeksi kaikkia olennaisia ravintoaineita ja hiustenhoitorutiinisi ovat kunnossa, tällöin et voi tehdä enää paljoakaa hiusten kasvun nopeuttamiseksi. Joidenkin tutkimusten mukaan tosin esimerkiksi rosmariini saattaa nopeuttaa hiusten kasvua tai ainakin estää hiustenlähtöä.

Jos taas elämäntavoissasi on parannettavaa ja hiustenhoitorutiinisikin ovat retuperällä, sinulla on vaikka mitä keinoja käytettävissäsi. Voit saada hiusten kuntoa parannettua, jolloin hiukset pääsevät kasvamaan pidemmiksi katkeamatta. Parhaimmillaan voit jopa saada kasvusykliä pidennettyä ja kasvunopeutta kiihdytettyä. Esimerkiksi puutteellinen ruokavalio ja stressi voivat nimittäin saada hiusten kasvun hidastumaan.

Miten kasvattaa hiuksia nopeasti – 5 vinkkiä

Mitään maagisia kikkoja ei ole olemassa, miten kasvattaa hiuksia 10 cm kuukaudessa. Emme väitäkään, että alla olevilla vinkeillä saisit hetkessä pitkät hiukset. Hiusten kasvunopeuteen ja maksimipituuteen kun vaikuttavat monet sellaisetkin asiat, joille emme yksinkertaisesti voi tehdä mitään. Tällaisia ovat muun muassa geenit ja ikä.

Alla olevia vinkkejä noudattamalla voit kuitenkin jonkin verran saada nopeutettua hiusten kasvua, jos esimerkiksi ruokavaliossasi on puutteita tai et vielä hoida hiuksiasi optimaalisella tavalla. Lisäksi näitä vinkkejä seuraamalla varmistat sen, että hiuksesi kasvavat vahvoina ja pysyvät paremmassa kunnossa, jolloin ne eivät pääse katkeamaan ennen maksimimittansa saavuttamista.

Syö monipuolisesti

monipuolinen ruokavalio voi auttaa hiuksia kasvamaan nopeammin

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on avainasemassa pitkiä hiuksia tavoitellessa. Hiukset tarvitsevat kasvaakseen lukuisia eri vitamiineja ja ravintoaineita, kuten biotiinia, sinkkiä, seleeniä, rautaa, C-vitamiinia, D-vitamiinia ja A-vitamiinia. Jos et saa näitä ruokavaliostasi tarpeeksi, hiustesi kasvu saattaa hidastua tai pahimmillaan jopa pysähtyä.

Hiusten kannalta loistavia ruokia ovat muun muassa kananmuna, lohi, marjat, pinaatti ja pähkinät. Tietenkään pelkästään näiden ruokien varaan ruokavaliotaan ei kannata koostaa, vaan mukaan kannattaa ottaa monipuolisesti erilaisia proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja.

Jos haluat varmistaa saavasi takuulla kaikki hiusten kasvun kannalta tarpeelliset vitamiinit, voit halutessasi ottaa avuksi myös vitamiinilisät. Esimerkiksi *Hairlustin hyvänmakuiset hiusvitamiinit pitävät sisällään kaikki hiuksille olennaisimmat vitamiinit ja mineraalit.

Käsittele hiuksia hellävaraisesti

Jos hiuksesi katkeilevat samaa tahtia kuin kasvavat, eivät ne koskaan pääse kasvamaan pitkiksi. Tämän vuoksi pitkistä hiuksista haaveilevan onkin tärkeää kiinnittää huomiota hiusten hellävaraiseen käsittelyyn.

Jos lämpökäsittelet eli esimerkiksi föönaat, suoristat tai kiharrat hiuksiasi, kannattaa tätä ehdottomasti vähentää minimiin. Perehdy sen sijaan erilaisiin tapoihin laittaa hiukset ilman lämpöä. Esimerkiksi kiharat ilman lämpöä on helppo tehdä vaikkapa tähän tarkoitukseen suunnitellulla *Hairlustin kiharrussetillä.

Hiusten käsittelyyn märkinä kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä tällöin hiukset ovat erittäin hauraat ja katkeavat helposti. Hiuksia ei siis kannata hangata suihkun jälkeen froteepyyhkeellä. Vaihda froteepyyhe mieluummin mikrokuitu- tai bambuturbaaniin, ja kääräise hiuksesi sen sisään kuivumaan. Älä myöskään harjaa hiuksia märkänä, vaan tee tämä vastan hiusten kuivuttua.

Suosittelemme lisäksi välttämään esimerkiksi teräväreunaisia ja kuluneita pinnejä sekä metalliosilla varustettuja pompuloita. Nämä saattavat kuluttaa ja katkoa hiuksia. Valitse siis hiuksillesi mieluiten scrunchiet tai puhelinlankapompulat sekä pyöreäreunaiset pinnit.

Väri- ja vaalennuskäsittely heikentävät nekin hiusten kuntoa. Etenkin liian usein toistuessaan ne saattavat saada hiukset kuivumaan ja jopa katkeilemaan. Jos haluat hiustesi pysyvän parhaassa mahdollisessa kunnossa, hiusten värjäämisen lopettaminen ei ole onneksi ainoa ratkaisu. Sen sijaan voit halutessasi siirtyä käyttämään kasvivärejä tai muita hellävaraisempia vaihtoehtoja.

Käytä hiuksillesi sopivia hoitotuotteita

Oikeainlaiset hiustuotteet ovat avainasemassa pitkiä hiuksia tavoitellessa. Nämä auttavat pitämään niin hiuspohjan kuin hiusten pituudetkin hyvässä kunnossa. Tällöin hiukset kasvavat terveämpinä ja vahvempina, eivätkä vaurioidu yhtä helposti.

Shampoota valitessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti päänahan tarpeisiin. Jos se on esimerkiksi kuiva ja hilseilevä tai erityisen nopeasti rasvoittuva, valitse shampoo tämän mukaisesti. Mikäli hiuspohjassasi ei ole mitään erityisiä ongelmia, tällöin voit valikoida shampoon sen mukaan, millaista lopputulosta tavoittelet. Toivotko shampoon ehkäpä tuovan hiuksiisi tuuheutta? Vai haluaisitko sen kenties pitävän värjätyt hiuksesi pitkään kirkkaina?

Hoitoaine taas tulisi valita oman hiuslaadun mukaan. Esimerkiksi kuiville hiuksille kannattaa valita kosteuttava hoitoaine, vaurioituneille hiuksille korjaava hoitoaine ja värjätyille hiuksille väriä suojaava hoitoaine. Jos hiuksillasi on useita eri tarpeita, esimerkiksi ne ovat sekä vaurioituneet että värjätyt, kannattaa keskittyä näistä tarpeista kriittisimpään.

Shampoon ja hoitoaineen lisäksi kannattaa harkita myös hiusnaamion käyttöönottoa. Tämä voi olla tarpeen etenkin silloin, jos hiuksesi ovat erittäin kuivat tai vaurioituneet. Joka pesun yhteydessä naamiota ei tosin tarvitse käyttää, vaan yleensä noin kerta viikkoon riittää.

Pidä myös hiuspohja kunnossa

Terveet hiukset kasvavat terveestä hiuspohjasta, ja siksipä myös hiuspohjan hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Mainitsimmekin jo edellä, että shampoo kannattaa valita ottaen huomioon mahdolliset hiuspohjan ongelmat.

Lisäksi voit kuitenkin kokeilla myös kuoria hiuspohjaa siihen tarkoitetuilla aineilla. Hiuspohjalle tarkoitetut kuorinnat voivat muun muassa auttaa poistamaan hiuspohjasta lian, kuolleet ihosolut sekä tuotejäämät. Halutessasi voit käyttää joko kuorinnan yhteydessä tai sitten esimerkiksi shampoon levityksen yhteydessä hierontaharjaa. Tämä auttaa tehostamaan verenkiertoa sekä stimuloimaan hiuspohjaa, mikä taas saattaa puolestaan vauhdittaa hiusten kasvua.

Kokeile rosmariinivettä tai -öljyä

Rosmariinilla on lukuisia hyötyjä niin hiuksille kuin hiuspohjallekin. Rosmariini voi esimerkiksi auttaa tasapainottamaan sekä kosteuttamaan hiuspohjaa. Parhaimmillaan se saattaa jopa nopeuttaa hiusten kasvua ja auttaa hiustenlähdössä. Lisäksi rosmariini saattaa tehdä hiuksista kiiltävämmät ja pehmeämmät.

Useimmiten rosmaarinia käytetään hiuksille joko rosmariiniveden tai -öljyn muodossa. Rosmariinivesi valmistuu helposti kotona lähikaupasta löytyvistä ainesosista. Rosmariiniöljyä sen sijaan voit valmistaa sekoittamalla eteeristä rosmariiniöljyä esimerkiksi risiiniöljyyn. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi Cocopandalta löytyvät *Ayumin rosmariiniöljy ja *Ayumin risiiniöljy. Saatavilla on myös joitakin valmiiksi laimennettuja rosmariiniöljyjä. Pelkkää laimentamatonta eteeristä rosmariiniöljyä emme suosittele päänahkaan tai hiuksiin laittamaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top