Miten tehdä itse hiusnaamio?

hiusnaamio valmistuu esimerkiksi avokadosta ja banaanista

Shampoo ja hoitoaine kuuluvat varmasti lähes jokaisen kylpyhuoneen vakiovarusteisiin. Hiusnaamio sen sijaan uupuu monen hiustenhoitorutiineista, vaikka tätäkin kannattaisi käyttää säännöllisesti. Erityisesti hiusnaamio kannattaa ottaa käyttöön silloin, jos hiukset ovat huonokuntoiset. Muutkin kuin vain vaurioituneista hiuksista kärsivät voivat kuitenkin hyötyä hiusnaamiosta.

Hiusnaamion hankintaan ei välttämättä tarvitse käyttää valtavia summia, sillä ihan muutamalla eurollakin saa jo marketeista aivan kelvollisia tuotteita. Jos haluat kuitenkin päästä vielä edullisemmin, tai varmistaa naamiosi olevan varmasti 100 % luonnonmukainen, voit myös valmistaa hiusnaamion itse. Hiusnaamio kotona valmistuu niinkin arkisista tuotteista kuin banaanista ja avokadosta tai öliiviöljystä ja kananmunasta.

Mihin hiusnaamio auttaa?

Hiusnaamio on periaatteessa tehohoito eli tarjoaa hoitoainetta perusteellisemman hoitokäsittelyn hiuksille. Se soveltuukin erityisesti kuiville, käsitellyille ja vaurioituneille hiuksille.

Hiusnaamioita on kuitenkin olemassa monenlaisiin eri tarpeisiin. Kuivien ja vaurioituneiden hiusten lisäksi naamioita on tarjolla esimerkiksi värjätyille, pörröisille ja hennoille hiuksille. Eli vaikka hiuksesi eivät olisi huonokuntoiset, saatat silti hyötyä hiusnaamiosta.

Riippuen käytetyistä ainesosista hiusnaamio voi esimerkiksi kosteuttaa tai korjata hiuksia tai tuoda hiuksiin lisää kiiltoa. Osa naamioista taas auttaa suojaamaan hiusväriä ja pitämään sen kirkkaana, kun taas toiset tuovat hiuksiin tekstuuria tai hoitavat päänahkaa.

Hiusnaamio tulisikin valita aina omien hiusten ja päänahan tarpeiden mukaan. Kaikki hiusnaamiot eivät missään nimessä sovi kaikille. Tuote joka toimii toiselle loistavasti tehden hiuksista kiiltävät ja pehmeät, saattaa olla toiselle liiankin kosteuttava ja tehdä hiuksista littanat ja rasvaiset.

Milloin käyttää hiusnaamiota?

Hiusnaamio kannattaa ottaa mukaan hiustenhoitorutiiniin etenkin silloin, jos hiuksesi ovat kuivat, katkeilevat tai elottomat. Tällöin hiusnaamiota olisi hyvä käyttää viikoittain. Jos hiuksesi ovat pahasti vaurioituneet, voit käyttää naamiota jopa 2–3 kertaa viikossa.

Hiusnaamioiden ainoa hyöty ei kuitenkaan ole hiusten kosteutus ja korjaaminen, vaan niitä on olemassa moniin eri tarpeisiin. Eli vaikka hiuksesi eivät olisi huonokuntoiset, voit silti saada hyötyjä hiusnaamion säännöllisestä käytöstä. Naamio voi esimerkiksi tuoda hiuksiisi lisää kiiltoa, tehdä niistä pehmeämmät tai tehdä hiusväristäsi kirkkaamman.

Kiharille hiuksille on esimerkiksi olemassa omia hiusnaamioitaan, jotka auttavat pitämään kiharat joustavina ja eroteltuina. Värjätyille hiuksille on niillekin omat hiusnaamionsa. Osa värjätyiden hiusten naamioista sisältää jopa jonkin verran väripigmenttejä, jolloin ne eivät ainoastaan auta suojaamaan värjättyjä hiuksia vaan oikeasti tekevät hiusväristä kirkkaamman ja pitkäikäisemmän.

Hiusnaamiot ovat myös erinomainen lisä hiustenkasvattajan hoitotuotearsenaaliin. Kun hiukset ovat kosteutetut, hyväkuntoiset ja kimmoisat, eivät ne katkeile niin helposti. Tällöin pitkien hiusten saavuttaminen saattaa sujua nopeammin.

Hiusnaamion käyttö

Entä miten hiusnaamiota käytetään? Tämä riippuu hieman hiusnaamiosta. Muun muassa vaikutusaika vaihtelee eri naamioiden välillä, samoin kuin se, tarvitseeko hiusnaamion jälkeen vielä erikseen käyttää hoitoainetta. Jos olet ostanut kaupasta valmiin hiusnaamion, kannattaakin varmistaa käyttöohjeet suoraan purkin kyljestä. Yleensä hiusnaamioita käytetään kuitenkin seuraavaan tapaan:

 1. Pese hiukset normaalisti shampoolla.
 2. Levitä hiusnaamio hiuksiin. Jos hiuksesi rasvoittuvat helposti, keskity lähinnä hiusten pituuksiin ja vältä laittamasta naamiota hiusten tyviin sekä päänahkaan.
 3. Kampaa hiukset läpi harvapiikkisellä kammalla tai haro niitä sormillasi. Näin varmistat, että naamio levittyy tasaisesti hiuksiin.
 4. Anna hiusnaamion vaikuttaa. Vaikutusaika riippuu täysin käytetystä tuotteesta, mutta useimpien naamioiden tulee antaa vaikuttaa ainakin muutaman minuutin.
 5. Huuhtele hiukset huolellisesti mieluiten haalealla vedellä.
 6. Käytetystä hiusnaamiosta riippuen saattaa olla tarpeen käyttää lopuksi vielä shampoota ja/tai hoitoainetta. Etenkin kotitekoiset naamiot on hyvä pestä hiuksista vielä shampoolla, jos tuntuu, etteivät ne lähde kunnolla hiuksista pelkällä vedellä.

DIY hiusnaamio kotona- 3 reseptiä

Itse tehty hiusnaamio valmistuu hetkessä kotona muutamasta ainesosasta. Parhaimmillaan sinun ei edes tarvitse suunnata kauppaan laisinkaan, vaan löydät kaikki ainekset valmiiksi kaapistasi. Ja vaikka tarvittavia aineksia ei löytyisikään kotoasi, saat ne hankittua vaikka lähikaupastasi – ja vieläpä edullisesti.

Kotona tehty hiusnaamio onkin mainio valinta myös sellaiselle, joka haluaa hoitaa hiuksiaan budjetilla. Jos olet kiinnostunut edullisista, kotona valmistuvista hiustenhoitotuotteista, kurkkaa myös ohjeemme rosmariiniveden ja riisiveden valmistukseen.

DIY hiusnaamio on todella helppo valmistaa, sillä sinun ei tarvitse juuri tehdä muuta, kuin vain sekoittaa ainekset yhteen. Sen jälkeen sinun tarvitseekin enää levittää naamio hiuksiisi ja antaa sen vaikuttaa hetken aikaa. Lopuksi voit vain huuhdella hiuksesi ja pestä ne tavanomaiseen tapaan. Alta löydät vielä yksityiskohtaiset ohjeet kolmen simppelin, täysin luonnonmukaisen hiusnaamion valmistamiseen. Kaikki näistä valmistuvat alle 5 minuutissa.

Kookosöljy-hunaja-hiusnaamio

hunaja sopii mainiosti DIY hiusnaamioon

Tämä syväkosteuttava ja ravitseva hiusnaamio sopii erityisesti kuiville hiuksille. Kookosöljy sisältää runsaasti rasvahappoja, jotka auttavat vahvistamaan ja kosteuttamaan hiuksia. Hunaja taas auttaa säilyttämään kosteuden hiuksissa ja tekee hiuksistasi pehmeämmät sekä helpommin hallittavat.

Ainesosat:

 • 2 ruokalusikallista kookosöljyä
 • 1 ruokalusikallinen hunajaa

Ohjeet:

 1. Lämmitä kookosöljyä mikronkestävässä astiassa, kunnes se muuttuu nestemäiseksi.
 2. Lisää hunaja kookosöljyn joukkoon ja sekoita huolellisesti.
 3. Levitä seos joko kuivien tai kosteiden hiusten pituuksiin. Vältä levittämästä naamiota hiuspohjaan, sillä tämä saattaa tukkia hiuspohjaa ja saada hiukset näyttämään rasvaisilta.
 4. Peitä hiukset esimerkiksi suihkumyssyllä tai muovipussilla ja anna naamion vaikuttaa noin 20–30 minuuttia.
 5. Huuhtele hiukset ensin huolellisesti haalealla vedellä. Tämän jälkeen pese hiukset shampoolla saadaksesi loput kookosöljyn jäämät pois hiuksista ja käytä lopuksi hoitoainetta.

Banaani-avokado-hiusnaamio

Korjaava banaani-avokado-naamio sopii vaurioituneille hiuksille. Banaanien sisältämät vitamiinit ja hivenaineet auttavat vahvistamaan hiuksia sekä ehkäisemään katkeilua. Avokado taas on täynnä hyviä rasvoja, jotka kosteuttavat hiuksia tehden niistä pehmeämmät ja vähemmän pörröiset. Jogurtti sen sijaan lisää hiuksiin kiiltoa ja tekee niistä helpommin hallittavat.

Ainesosat:

 • 1 kypsä banaani
 • 1 kypsä avokado
 • 2 ruokalusikallista luonnonjogurttia

Ohjeet:

 1. Muussaa banaani ja avokado kulhossa esimerkiksi haarukalla pehmeäksi tahnaksi.
 2. Lisää joukkoon jogurtti ja sekoita, kunnes seos on tasaista.
 3. Levitä hiusnaamio tasaisesti puhtaisiin, kosteisiin hiuksiin.
 4. Peitä hiuksesi esimerkiksi suihkumyssyllä tai muovipussilla.
 5. Anna naamion vaikuttaa 20–30 minuuttia.
 6. Huuhtele naamio huolellisesti ja pese hiukset lopuksi tavanomaiseen tapaan shampoolla ja hoitoaineella.

Kananmuna-oliiviöljy-naamio

Tämä kananmunasta ja oliiviöljystä koostuva hiusnaamio auttaa vahvistamaan hiuksia sekä lisäämään kiiltoa. Kananmunat sisältävät paljon proteiinia, joka on olennaista hiusten kasvun kannalta. Niissä on myös biotiinia, jolla on silläkin positiivinen vaikutus hiusten kasvuun ja terveyteen. Oliiviöljy taas kosteuttaa hiuksia ja tekee niistä pehmeämmät. Vapaavalintainen ainesosa eli sitruunamehu auttaa ehkäisemään hiusten rasvoittumista.

Aineosat:

 • 2 kananmunaa
 • 3 ruokalusikallista oliiviöljyä
 • 1 ruokalusikallinen sitruunamehua (vapaaehtoinen, lisää vain jos hiuksesi ovat helposti rasvoittuvat)

Ohjeet:

 1. Sekoita kananmunia kulhossa, kunnes niiden rakenne on kunnolla rikki.
 2. Lisää oliiviöljy (ja sitruunamehu) kananmunien joukkoon ja sekoita huolellisesti.
 3. Lisää seos hiuksiisi keskittyen hiusten tyviin. Levitä lopuksi seosta myös latvoihin.
 4. Hiero päänahkaasi muutama minuutti.
 5. Peitä hiuksesi esimerkiksi suihkumyssyllä ja jätä maski vaikuttamaan 20–30 minuutiksi.
 6. Pese hiukset kylmällä vedellä (kuuma vesi saattaa kypsentää kananmunat). Lopuksi käytä shampoota ja hoitoainetta tavalliseen tapaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top