Onko riisivesi hyväksi hiuksille?

riisivesi hiuksille valmistuu riisistä ja vedestä

Jos olet etsinyt keinoja nopeuttaa hiusten kasvua kotikonstein, olet saattanut törmätä vinkkeihin, joissa neuvotaan tekemään hiuksille riisivesi huuhtelu. Tämä luontainen hiushuuhde on helppo valmistaa ja mikä parasta – ainekset siihen löytyvät lähes jokaiselta jo valmiiksi kaapista.

Vaikka riisivesi hiuksille saattaakin ensi alkuun kuulostaa erikoiselta, ei tätä kikkaa kannata jättää välistä, jos etsit luonnollisia keinoja tukea hiusten kasvua. Riisiveden luvataan muun muassa tekevän hiuksista kiiltävät, hyväkuntoiset ja vahvat. Kun sen valmistuskin on vielä sekä edullista että nopeaa, ei sinulla ole oikeastaan mitään syytä olla kokeilematta tätä kotitekoista hiuksia hoitavaa tuotetta.

Mitä riisivesi on?

Riisivesi koostuu – kuten sen nimestäkin voi jo ehkä päätellä – riisistä ja vedestä. Useimmiten se valmistetaan liottamalla riisinjyviä vedessä vähintään 30 minuutin ajan. Lopuksi riisit siivilöidään pois vedestä ja jäljelle jäänyt samea vaalean värinen neste otetaan talteen hiustenhoitoa varten.

Riisi pitää sisällään lukuisia eri ravintoaineita, kuten magnesiumia, aminohappoja, fosforia, seleeniä, kaliumia C-vitamiinia ja B-vitamiinia. Osa näistä liukenee veteen liotuksen aikana tehden riisivedestä ravitsevaa hiuksille.

Fermentoinnin väitetään tehostavan riisiveden hyötyjä entisestään sekä laskevan veden PH-arvoa. Fermentoitumisprosessi käynnistyy riisin liotessa vedessä tarpeeksi pitkän aikaa. Siksipä osa tämän luonnollisen hoitotuotteen ystävistä valmistaakin riisivettä liottamalla riisiä vedessä jopa parin päivän ajan. Tämän valmistusmetodin kanssa saa kuitenkin olla tarkkana – riisiveden fermentoituessa liian pitkään siihen saattaa muodostua jopa vaarallisia bakteereja.

Mitä riisivesi tekee hiuksille?

Riisivesi sisältää useita hiuksille hyödyllisiä ainesosia. Hiusten kasvatuksen kannalta erityisen hyödyllisiä ovat sen sisältämät aminohapot, jotka toimivat hiusten rakennuspalikoina. Etenkin kun aminohapot yhdistetään kaikkiin riisiveden sisältämiin vitamiineihin, saattaa riisi vesi todellakin auttaa pitämään hiukset kunnossa ja saada ne kasvamaan pitkiksi.

Sen lisäksi, että riisivesi on eduksi hiusten kasvatuksessa, on sillä lukuisia muitakin hyötyjä hiuksille. Se voi muun muassa tehdä hiuksista kiiltävämmät ja tuuheammat. Lisäksi riisivesi voi vahvistaa hiustuppia sekä ehkäistä hilsettä. Sillä on jopa tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, ja riisiveden käyttö saattaakin rauhoittaa ärtynyttä päänahkaa.

Pidemmistä hiuksista haaveilevien lisäksi riisivesi sopii loistavasti myös ohenevista hiuksista kärsiville. Riisiveden sisältämä inositolin on nimittäin tutkimuksissa huomattu vahvistavan hiuksia sekä ehkäisevän ennenaikaista hiustenlähtöä. Jos siis hiuksesi tuntuvat tippuvan ennen aikojaan, kannattaa antaa tälle näppärästi kotona valmistuvalle hoitotuotteelle mahdollisuus.

Riisivesi haitat

Riisivedellä ei ole oikein käyttetynä mitään merkittäviä haittavaikutuksia. Lopputulokset voivat tosin hieman vaihdella hiustyypistä ja hiusten kunnosta riippuen, eikä riisi vesi välttämättä toimi yhtä hyvin kaikkien hiuksille.

Tästä huolimatta voit kuitenkin huoletta kokeilla riisivettä riippumatta siitä, millaiset hiuksesi ovat, sillä mitään peruuttamattomia vahinkoja et saa aikaiseksi yhdellä kokeilukerralla. Pahimmassa tapauksessa ravintoaineet eivät vain imeydy hiuksiisi kunnolla ja hyödyt jäävät vähäisiksi.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että liian usein riisivettä ei kannata intoutua käyttämään. Ylenpalttinen käyttö saattaa johtaa siihen, että hiuksiin kertyy liiaksi proteiinia, mikä taas voi tehdä hiuksista kuivat ja hauraat. Riisivettä kannattaakin käyttää korkeintaan kaksi kertaa viikossa. Joillekin hiustyypeille tämäkin saattaa olla liikaa.

Riisiveden valmistus

Riisivettä hiuksille voi valmistaa monellakin eri tapaa. Riisiä voi joko liottaa vedessä muutaman tunnin tai fermentoida jopa pari päivää. Osa taas keittää riisiä hetken aikaa. Kaikki näistä ovat oikein toimivia valmistustapoja.

Fermentoimalla valmistuu kuitenkin kaikista tehokkainta riisivettä. Tätä valmistusmetodia käyttäessä tulee tosin tietää tarkkaan, mitä tekee. Liian pitkään fermentoituneeseen riisiveteen alkaa nimittäin muodostua haitallisia bakteereja. Emme välttämättä suosittelekaan tätä valmistustapaa ainakaan ensimmäistä kertaa riisivettä kokeilevalle. Riisin lyhytaikainen liottaminen tai keittäminen sen sijaan ovat kumpikin aloittelijaystävällisiä tapoja valmistaa riisivettä hiuksille.

Riisiveden valmistukseen sopivat oikeastaan kaikki erilaiset riisit, kuten valkoinen riisi, täysjyväriisi, musta riisi ja punainen riisi. Ravintoaineiden määrät eri riisien välillä kuitenkin vaihtelevat jonkin verran. Halutessasi voitkin valita riisin juuri sen mukaan, mitä ravinteita koet hiustesi kaipaavan.

Liotetun riisiveden ohje

Liotettua riisivettä valmistaaksesi tarvitset vain puhdasta vettä sekä 2 desilitraa riisiä. Lisäksi tarvitset siivilän, jonkinlaisen kulhon tai rasian riisin liottamista varten sekä kannun tai pullon riisiveden hiuksiin kaatamista varten. Valmistusaika riippuu täysin siitä, kuinka kauan riisiä haluat liottaa. Suosittelemme kuitenkin liottamaan riisiä vähintään 30 minuuttia.

Näin valmistat riisiveden liottamalla:

 1. Huuhtele 2 desilitraa riisiä vedellä siivilää apuna käyttäen.
 2. Lisää huuhdeltu riisi ja 4 desilitraa vettä haluamaasi astiaan.
 3. Anna riisin liota 0,5–2 tuntia. Halutessasi voit jättää riisin likoamaan hieman pidemmäksikin aikaa.
 4. Siivilöi riisit pois vedestä ja siirrä neste astiaan, josta se on helppo kaataa hiuksiin.

Keitetyn riisiveden ohje

Keittämällä riisivesi valmistuu hieman nopeammin kuin liottamalla. Riisiä ei myöskään tarvitse ihan yhtä paljon kuin liotettuun riisiveteen. Tämä valmistustapa onkin ideaali silloin, jos aikaa tai itse riisiä ei ole paljoa käytettävissä.

Näin valmistat riisiveden keittämällä:

 1. Huuhtele 1 desilitra riisiä siivilässä.
 2. Lisää kattilaan 1 litra vettä ja kuumenna se kiehuvaksi.
 3. Lisää veteen riisi ja keitä vielä 5 minuuttia.
 4. Sulje levy ja anna veden jäähtyä haaleaksi.
 5. Siivilöi riisi pois vedestä ja ota neste talteen. Jos et käytä riisivettä heti, laita se jääkaappiin.
Keitetty riisivesi valmistuu kattilassa

Riisivesi käyttö

Useimmiten riisivettä käytetään hiushuuhteena. Hiukset siis pestään ensin normaaliin tapaan shampoolla ja kuivataan pyyhekuiviksi. Tämän jälkeen hiukset kastellaan kauttaaltaan riisivedellä. Jos kyseessä on keittämällä valmistettu riisivesi, on seos usein hieman paksumpaa, ja sen voikin levittää hiuksiin käsin hoitoaineen tapaan.

Tämän jälkeen riisiveden yleensä annetaan vaikuttaa vähintän 5 minuutin ajan. Lopuksi sen voi huuhdella pois hiuksista. Mikäli päätät huuhtoa riisiveden, voit halutessasi käyttää sen jälkeen hiuksiin vielä hoitoainetta aivan tavalliseen tapaan. Hoitoaineen lisääminen ei kuitenkaan ole pakollista.

Entä voiko riisiveden jättää hiuksiin? Kyllä vain – riisiveden voi halutessaan jättää hiuksiin. Sitä ei siis tarvitse pestä pois, vaan voit vain antaa hiusten kuivua ja muotoilla ne sitten tavalliseen tapaan. Tällöin riisivesi antaa hiuksillesi vielä enemmän tekstuuria ja kiiltoa kuin pois huuhdeltaessa.

Juuri itsellesi sopivin tapa käyttää riisivettä löytyy parhaiten testailemalla. Osa riisiveden ystävistä käyttää riisivettä hiushuuhteen sijaan jopa shampoon tai hoitoaineen korvikkeena. Muistathan kuitenkin, että liiallinen käyttö voi kuivattaa hiuksia, joten päivittäin riisivettä ei kannata tähänkään tarkoitukseen käyttää.

Näin käytät riisivettä:

 1. Pese ensin hiukset shampoolla ja kuivaa niitä hieman pyyhkeellä.
 2. Kaada riisivesi hiuksiin niin, että ne kastuvat kauttaaltaan. Voit hieroa riisivettä myös päänahkaan.
 3. Anna riisiveden vaikuttaa vähintään 5 minuuttia.
 4. Lopuksi voit joko huuhdella riisiveden pois tai jättää sen hiuksiisi.
 5. Jos päätät huuhdella riisiveden pois, voit vielä lopuksi laittaa hiuksiisi hoitoainetta ja huuhtoa sen.
 6. Lopuksi voit vain antaa hiusten kuivua ja muotoilla ne aivan tavalliseen tapaan.

Kauan riisivesi säilyy?

Riisiveden säilyvyys riippuu suuresti siitä, miten se on valmistettu. Kaikista huonoiten säilyy keittämällä valmistettu riisivesi, joka tulisi käyttää noin vuorokauden sisällä valmistuksesta. Liottamalla valmistettu riisivesi sen sijaan säilyy noin viikon ja fermentoitu riisivesi jopa pari viikkoa.

Samaan tapaan kuin kotona valmistettu rosmariinivesi, myös riisivesi tulisi ehdottomasti säilyttää aina jääkaapissa. Huoneenlämmössä riisivesi pilaantuu nopeasti, ja siihen alkaa muodostua haitallisia bakteereja. Toki voit antaa riisiveden lämmetä hetkisen ennen käyttöä, mutta pitkiä aikoja sitä ei tule pitää jääkaapin ulkopuolella.

Jos et ole varma, onko riisivetesi vielä käyttökelpoista, kannattaa mieluummin pelata varman päälle ja heittää se menemään. Uusi riisivesi hiuksille valmistuu kuitenkin sen verran helposti ja edullisesti, että riskiä pilaantuneen tuotteen käytöstä on turha ottaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top