Papiljotit – opas täydellisten laineiden luomiseen

Papiljotit ovat suosittu tapa luoda hiuksiin laineita ja kiharoita

*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Papiljotit ovat suosittu, jo vuosikymmenien ajan käytössä ollut hiusten muotoilutyökalu. Ne tarjoavat yksinkertaisen ja tehokkaan tavan luoda kauniita kiharoita ilman lämpöä. Tämä tekee niistä hellävaraisen vaihtoehdon perinteisille kihartimille ja suoristusraudoille. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää papiljottien käytöstä – alkaen siitä, miten ne vaikuttavat hiustesi terveyteen, aina siihen, kuinka ne saadaan parhaiten toimimaan erilaisissa hiustyypeissä.

Papiljottien suosio perustuu niiden monipuolisuuteen ja kykyyn luoda erilaisia kiharatyylejä, olipa kyseessä sitten löysät laineet tai tiukat korkkiruuvikiharat. Ne ovat erinomainen työkalu niille, jotka haluavat välttää lämpövaurioita. Seuraavaksi sukellamme syvemmälle papiljottien käyttöön ja annamme vinkkejä ja neuvoja, jotka auttavat sinua saavuttamaan täydellisen kiharalookin.

Parhaat papiljotit: tarrarullat, samettirullat vai lämpörullat?

Monelle papiljoteista saattavat tulla ensimmäisenä mieleen tarrarullat. Papiljotteja on kuitenkin olemassa monia erilaisia, ja jokainen voi löytää erilaisten rullien joukosta juuri omille hiuksilleen sopivat. Yleisimmät ja suosituimmat ovat tarrarullat, samettirullat ja lämpörullat.

Papiljotteja valitessa on tärkeää ottaa huomioon hiustyyppi ja haluttu lopputulos. Kaikki papiljotit eivät myöskään ole aivan yhtä helppoja käyttää, mikä sekin kannattaa pitää mielessä rullatyyppiä valitessa.

Kannattaa myös muistaa, että papiljotit eivät suinkaan ole ainoa tapa luoda kiharat ilman lämpöä. Jos siis papiljottien joukosta ei jostain syystä löydy itselle mieluisaa vaihtoehtoa, voi testiin ottaa rullien sijaan vaikkapa kiharruspatukan tai sukkakiharat.

Tarrarullat

Tarrarullat ovat helppokäyttöisiä ja niiden laitto hiuksiin sujuu kohtuullisen nopeasti. Juuri näistä syistä tämä papiljottityyppi onkin suosittu. Etenkin lyhyisiin ja keskipitkiin hiuksiin saa tarrarullilla luotua näppärästi kuohkeutta ja loivia laineita.

Aivan kaikille tarrarullat eivät kuitenkaan sovi. Jos hiukset ovat hauraat tai käsitellyt, kannattaa tarrarullia välttää – ne saattavat nimittäin tarttua hiuksiin ja aiheuttaa vahinkoa. Parhaiten tarrarullat sopivatkin vahvoille, hyväkuntoisille hiuksille.

Samettirullat

Samettipintaiset papiljotit ovat tarrarullia hellävaraisempi vaihtoehto. Näiden kohdalla ei ole vaaraa siitä, että ne takertuisivat hiuksiin vahingoittaen niitä. Samettirullat sopivatkin lähes kaikille hiustyypeille.

Samettirullilla saa aikaan kauniita, sileitä laineita ja kiharoita. Yksi miinuspuoli näihin papiljotteihin kuitenkin liittyy: ne ovat hieman tarrarullia vaikeammat käyttää. Toisin kuin tarrarullat, samettirullat eivät tartu hiukseen, vaan ne tulee aina kiinnittää esimerkiksi klipsillä.

Lämpörullat

Lämpörullat nimensä mukaisesti lämmitetään ennen hiuksiin laittoa niiden mukana tulevassa laitteessa. Lämmön ansiosta lämpörullilla saa luotua kiharat tai laineet nopeammin kuin perinteisillä papiljoteilla. Lopputulos on myös yleensä jonkin verran kestävämpi.

Lämpörullat on useimmiten päällystetty jollakin hiuksille hellävaraisella materiaalilla, kuten sametilla. Ne sopivatkin lähes kaikille hiustyypeille ja niillä saa hentoihinkin hiuksiin helposti tuuheutta ja muotoa. Hiusten lämpökäsittelyä välttävälle lämpörullat eivät toki sovi, ja harmillisesti ne ovat myös perinteisiä papiljotteja melko paljon kalliimmat.

Papiljotteja valitessa kannattaa miettiä hiusten kuntoa ja tyyliä, jota halutaan saavuttaa. Hellävaraiset samettirullat sopivat hauraille ja helposti vaurioituville hiuksille, kun taas lämpörullilla saavutetaan kestävä lopputulos nopeasti. Tarrarullat puolestaan ovat helppokäyttöiset ja sopivat hyvin esimerkiksi volyymin lisäämiseen, mutta ne eivät sovi aivan kaikille hiustyypeille.

Onko papiljotit huonoksi hiuksille?

Kuten kaikki hiusten muotoilutuotteet ja -välineet, myös papiljotit voivat vahingoittaa hiuksia, jos niitä käytetään väärin. Oikein käytettynä papiljotit eivät ole huonoksi hiuksille, etenkään, jos niiden kanssa ei käytä fööniä. Jos lopputulosten tehostamiseen haluaa välttämättä käyttää lämpöä, tällöin kannattaa ehdottomasti käyttää lämpösuojaa. Hiusten vahingoittumisen riskiä voi vähentää entisestään käyttämällä esimerkiksi samettipäällysteisiä papiljotteja, joissa ei ole hiuksiin takertumisen vaaraa.

On tärkeää varmistaa, että hiukset eivät ole liian kosteat laiton yhteydessä, sillä märkänä hiukset ovat herkimmillään ja katkeavat helpommin. Etenkin tarrapapiljotteja käyttäessä hiusosiot kannattaa lisäksi muistaa kammata huolella ennen papiljotin asettamista hiuksiin. Muutenkin hellävarainen käsittely ja se, ettei papiljotteja esimerkiksi rullaa liian tiukalle, voi auttaa vähentämään vaurioiden riskiä.

Papiljotit käyttö

Papiljottien käyttö alkaa hiusten valmistelulla. Pese ja kuivaa hiukset joko kevyesti tai kokonaan ennen papiljottien laittamista. Papiljotit voi laittaa joko hieman kosteisiin tai täysin kuiviin hiuksiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että hiusten kuivuminen papiljotit päässä vie melko kauan, etenkin jos kuivaamiseen ei käytetä fööniä.

Ennen kuin papiljotteja alkaa rullaamaan päähän, kannattaa hiuksiin laittaa muotoilutuotetta. Tämä auttaa tekemään lopputuloksesta sekä sileämmän että kestävämmän. Kun hiukset on valmisteltu, laita papiljotit hiuksiin seuraavasti:

  1. Jos haluat hiuksiisi tietyn jakauksen, kannattaa se tehdä hiuksiin aivan ensimmäiseksi. Mitään selkeää jakausta ei kuitenkaan ole välttämättä pakko tehdä – näin lopputuloksesta tulee luonnollinen.
  2. Valikoi hiustesi joukosta pieni hiusosio. On tärkeää, että osio on itse papiljottia kapeampi.
  3. Lähde rullaamaan hiusosiota papiljotin ympärille. Tapoja asetella papiljotit hiuksiin on monenlaisia. Yleisimmin päälaen hiukset kuitenkin rullataan takaraivoa kohti ja sivujen hiukset taas niin, että papiljotti jää hiusten alapuolelle.
  4. Toista edellistä vaihetta, kunnes kaikki hiukset on rullattu papiljottien ympärille.
  5. Jos laitoit papiljotit hieman kosteisiin hiuksiin, voit tässä vaiheessa halutessasi kuivata niitä föönillä. Mikäli teet näin, on erittäin tärkeää, että annat hiusten jäähtyä, ennen kuin lähdet irrottamaan papiljotteja hiuksista. Jos et halua käyttää fööniä, annan hiusten kuivua itsekseen täysin ennen papiljottien poistamista. Jos taas laitoit papiljotit kuiviin hiuksiin, anna niiden vaikuttaa hiuksissa mahdollisimman pitkään.
  6. Lopuksi poista papiljotit varovaisesti hiuksista. Lopuksi voit halutessasi haroa tai harjata kiharoita hieman auki ja viimeistellä kampauksen hiuslakalla.

Mihin suuntaan papiljotit?

Papiljottien rullaussuunta vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi. Jos haet volyymia, kannattaa hiukset rullata papiljotin ympärille niin, että papiljotti jää hiusosion yläpuolelle. Mikäli taas et kaipaa niinkään kohotusta vaan haluat vain laineita tai kiharoita, voi papiljotin jättää rullatessa hiusten alapuolelle.

Yleinen tyyli rullata papiljotit on niin, että päälaen hiukset rullataan takaraivoa kohti niin, että papiljotti jää hiusten alapuolelle. Tämä tuo tyveen mukavaa kohotusta. Loput eli sivuille jäävät hiukset taas rullataan siten, että papiljotti jää hiusten alapuolelle. Tämä luo hiusten pituuksiin kauniit laineet tai kiharat riippuen käytettyjen papiljottien koosta.

Jos haluat laineita vain latvoihin ja haluat juurien pysyvän suorana, tällöin päälaelle ei välttämättä tarvitse laittaa papiljotteja ollenkaan. Voit rullata papiljotit vain hiustesi sivuille ja olla rullaamatta niitä aivan loppuun saakka, jolloin juureen ei synny lainetta.

Papiljottien rullailusuunnan kanssa kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Harva onnistuu heti ensimmäisellä kerralla luomaan papiljoteilla täydellistä kampausta, eli jos lopputulos ei ole heti mieleinen, ei kannata lannistua.

Kauanko paplarit pitää olla päässä?

Se, kuinka kauan papiljotteja kannattaa pitää päässä, riippuu monestakin asiasta. Pitoaikaan vaikuttavat muun muassa hiustyyppi, tavoiteltu lopputulos ja se, onko papiljotit laitettu kuiviin vai kosteisiin hiuksiin.

Jos papiljotit laittaa kosteisiin hiuksiin, tulee niiden antaa olla hiuksissa niin kauan, kunnes hiukset ovat täysin kuivat. Mikäli hiusten kuivaamiseen käyttää fööniä, tällöin papiljotit sen sijaan voi poistaa heti hiusten jäähdyttyä föönaamisen jäljiltä. Kuiviin hiuksiin laitettujen papiljottien taas kannattaa yleensä antaa vaikuttaa hiuksissa vähintään muutaman tunnin. Jos tavoitteena on vain pieni volyymi tai tyvikohotus kunnon kiharoiden sijaan, tällöin huomattavasti lyhyempikin vaikutusaika saattaa riittää.

Minkä kokoisia papiljotteja käyttää?

Niin hiusten pituus kuin tavoiteltu lopputuloskin vaikuttavat siihen, minkä kokoisia papiljotteja kannattaa käyttää. Lyhyisiin ja keskikokoisiin hiuksiin soveltuvat yleensä parhaiten pienet tai keskikokoiset papiljotit, kun taas pitkiin hiuksiin kannattaa yleensä käyttää hieman isompia papiljotteja.

Mitä isommat papiljotit ovat, sitä loivempia laineita niillä saa aikaiseksi. Pienemmillä papiljoteilla taas vastaavasti saa aikaan tiukempaa lainetta tai jopa kiharaa.

Kannattaa pitää mielessä, että kaikkien käytettyjen papiljottien ei suinkaan tarvitse olla samankokoisia. Monesti papiljottikampausten luomisessa käytetään ainakin kahtia erikokoisia papiljotteja. Kannattaa siis testailla erilaisia papiljottikokoja ja -yhdistelmiä ja katsoa, millä saa aikaan haluamansa lopputuloksen.

Miten saada papiljotit pois?

Jos papiljotit on laitettu hiuksiin oikein, pitäisi niiden lähteä pois helposti. Kieritä ne vain yksinkertaisesti pois hiuksista varovaisesti yksi kerrallaan. Älä vedä tai nyi, sillä se voi vahingoittaa hiuksia ja pilata muotoilun.

Kunhan hiukset kampaa hyvin ennen papiljottien asettamista hiuksiin, pitäisi tarrapapiljottienkin lähteä hiuksista pois helposti. Jos tarrapapiljotit tuntuvat tarttuvan hiuksiisi, saattaa olla, etteivät ne yksinkertaisesti sovi hiustyypillesi. Tällöin kannattaa ottaa testiin esimerkiksi samettipintaiset papiljotit.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top