Parhaat ruoat hiuksille – 5 parasta ruokaa

ruokavalioon kannattaa ottaa parhaat ruoat hiuksille

Artikkeli sisältää mainoslinkin. Mainoslinkki merkitty *-merkillä.

Nopeaa hiusten kasvua tavoittelevan kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan ruokavalioonsa parhaat ruoat hiuksille ja panostaa muutenkin monipuoliseen ruokavalioon. Näin varmistat sen, että saat kaikki hiusten kasvun kannalta olennaiset vitamiinit ja muut ravintoaineet. Puutteet ruokavaliossa saattavat johtaa sekä hiusten kasvun hidastumiseen että hiustenlähtöön. Parhaatkaan ulkoisesti hiuksiin käytettävät hoitotuotteet eivät tällöin pelasta tilannetta.

Mitään tiettyä yksittäistä ruokaa syömällä hiusten kasvua ei saa nopeutettua, jos kokonaisuus ei ole kunnossa. On kuitenkin olemassa joitakin ruokia, jotka ovat erityisen hyväksi hiuksille – tällaisia ovat esimerkiksi kananmuna, lohi ja pinaatti. Vaikka ruokavaliota ei kannatakaan koostaa yksinomaa näistä tuotteista, optimaalista hiusten kasvua tavoittelevan kannattaa kuitenkin varmistaa, että hiuksia helliviä ruokia tulee syötyä säännöllisesti.

Mitä ravinteita hiukset tarvitsevat?

Hiukset tarvitsevat lukuisia eri ravintoaineita. Esimerkiksi hiusten kasvattajien suosiossa oleva biotiini ei siis yksistään riitä, jos muista ravintoaineista on puutteita. Parhaat ruoat hiuksille sisältävätkin useita hiusten kasvulle hyödyllisiä ravinteita. Kaikki seuraavat ravintoaineet ovat olennaisia hiusten kasvun kannalta:

  • A-vitamiini
  • Biotiini eli B7-vitamiini
  • C-vitamiini
  • D-vitamiini
  • Sinkki
  • Seleeni
  • Rauta

Terveellisesti ja monipuolisesti syövä saa yleensä lähes kaikkia yllä mainituista tarpeeksi ruuan kautta. D-vitamiinilisää suositellaan kaikille pimeänä vuodenaikana, mutta muutoin vitamiinit ja muut lisäravinteet eivät ole useimmille välttämättömiä tai edes tarpeellisia. Jos ruokavalio sen sijaan on syystä tai toisesta rajoittunut, tällöin saattaa olla tarpeen ottaa vitamiinilisää purkista.

Jos et ole varma siitä, saatko ravinnostasi tarpeeksi vitamiineja muita tarpeellisia ravinotaineita, tämän saa onneksi selvitettyä helposti laboratoriokokeilla. Näin saat tarkan tiedon siitä, mitä ravinteita sinun tulisi ruokavalioosi lisätä. Etenkään esimerkiksi rautaa ei kannata alkaa omin päin popsimaan, ennen kuin olet selvittänyt, onko tälle kohdallasi oikeasti tarvetta. Esimerkiksi *Puhdin kautta niin omat rauta- kuin muidenkin ravintoaineiden tasot saa selvitettyä helposti ilman lähetettä.

Mitkä ovat parhaat ruoat hiuksille?

Minkään yksittäisen ruuan popsiminen tuskin saa hiustesi kasvua kiihtymään merkittävästi. On kuitenkin olemassa muutamia ruokia, jotka suosittelemme jokaisen hiuksiaan kasvattavan ottavan mukaan ruokavalioonsa. Nämä parhaat ruoat hiuksille ovat pullollaan hyödyllisiä ravintoaineita, ja yhdistettynä monipuoliseen ruokavalioon ne voivat auttaa pitämään hiuksesi terveinä sekä saada ne kasvamaan nopeammin.

Kananmuna

Kananmuna on ehdottomasti yksi parhaista ruuista hiusten kasvun kannalta. Se sisältää runsaasti sekä biotiinia että proteiinia, joista molemmat ovat erittäin tärkeitä hiusten terveyden kannalta.

Hiukset koostuvat suurimmaksi osaksi keratiinista, ja biotiini edistää tämän muodostumista. Kun keratiinia on saatavilla tarpeeksi, tämä auttaa hiuksia pysymään kunnossa sekä kasvamaan normaalisti. Biotiinin määrän lisääminen ruokavaliossa voi nopeuttaa hiusten kasvua etenkin silloin, jos tästä vitamiinista on puutetta.

Proteiinin riittävä saanti sen sijaan on olennaista siksi, että hiustupet muodostuvat pääosin tästä aineesta. Muun muassa tämän vuoksi liian vähän proteiinia sisältävä ruokavalio saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä.

Lohi

Lohi sisältää useita hiusten kannalta hyödyllisiä ravinotaineita, kuten omega-3-rasvahappoja, seleeniä, D3-vitamiinia ja B-vitamiineja. Näiden riittävä saanti auttaa pitämään hiukset terveinä ja vahvoina.

Monissa tutkimuksissa on todettu D3-vitamiinin puutteen aiheuttavan hiustenlähtöä. Myös omega-3-rasvahapon vaikutuksista hiuksiin on olemassa joitakin tutkimuksia. Esimerkiksi vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että omega-3 ja omega-6-rasvahappoja sekä antioksidantteja sisältävän ravintolisän syöminen vähensi tutkimusryhmään kuuluvilla hiustenlähtöä ja paransi hiusten tiheyttä.

Marjat

Moni varmasti tietääkin marjojen olevan superruokaa. Mutta tiesitkö, että niiden syöminen voi olla hyödyllistä myös hiusten kasvun kannalta?

Marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on eduksi hiuksille moneltakin kantilta katsottuna. Ensinnäkin tämä vitamiini auttaa kehoa tuottamaan kollageenia. Tämä proteiini auttaa pitämään hiukset vahvoina ja estää niiden katkeilua.

C-vitamiini myös edistää raudan imeytymistä ruokavaliosta. Rautalisät ja rautapitoiset ruuat suositellaankin monesti nauttimaan yhdessä tämän vitamiinin kanssa. Liian vähäinen raudan saanti voi johtaa anemiaan, joka puolestaan voi aiheuttaa hiustenlähtöä.

Lisäksi C-vitamiinilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Antioksidantit toimivat ikään kuin kehon puolustusjärjestelmänä suojaten elimiä, kudoksia ja soluja hapettumiselta. Ne auttavat suojaamaan myös hiustuppia vaurioita aiheuttavilta vapailta radikaaleilta.

Erityisen runsaasti C-vitamiinia löytyy ruusunmarjoista, tyrnimarjoista ja mustaherukoista. Näiden lisäksi myös lakat ja mansikat ovat loistavia C-vitamiinin lähteitä.

Pinaatti

Pinaatti on pullollaan hiusten kannalta hyödyllisiä ravinotaineita, kuten A-vitamiinia, C-vitamiinia, rautaa ja folaattia. Kaikki näistä ovat tärkeitä normaalin hiusten kasvun kannalta.

A-vitamiinista kannattaa ottaa tosin huomioon se, että sen liiallinen saanti voi tutkimusten mukaan johtaa jopa hiustenlähtöön. Ravinnon kautta tätä vitamiinia ei tosin helposti saa liiaksi. Esimerkiksi pinaattia tulisi syödä 150 grammaa, jos päivittäisen A-vitamiinin tarpeen haluaisi täyttää pelkästään tätä vihannesta syömällä.

Pinaattia pidetään monesti erinomaisena raudan lähteenä ja se sisältääkin kohtuullisen määrän rautaa 100 grammaa kohden. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että pinaatti on kevyttä ja harvempi todellisuudessa syö tätä vihannesta 100 grammaa kerralla. Lisäksi pinaatti sisältää raudan imeytymistä vaikeuttavia oksaalihappoja. Eli vaikka pinaatti onkin oiva lisä ruokavalioon, pääasiallisena raudan lähteenä sitä ei välttämättä kannata käyttää.

Pähkinät

Pähkinät ovat helppo ja näppärästi mukana kulkeva välipala, joka sisältää useita hiusten kannalta hyödyllisiä ravintoaineita. Niistä löytyy esimerkiksi E-vitamiinia, B-vitamiinia, sinkkiä ja välttämättömiä rasvahappoja. Näiden ravinotaineiden riittävä saanti voi edistää sekä hiusten kasvua että paksuutta.

Vaikka tavoitteena ei edes olisi hiusten kasvatus, kannattaa jokaisen ehdottomasti ottaa pähkinät mukaan ruokavalioon. Sen lisäksi, että ne ovat hyväksi hiuksille, ne myös esimerkiksi vähentävät tulehdusta kehossa. Toki on hyvä pitää mielessä, että pähkinät sisältävät melko runsaasti energiaa, eli aivan liiaksi niitäkään ei kannata innostua popsimaan.

Ruoat hiuksille vs. lisäravinteet

Ehkä mietit, voisiko monipuolisen ruokavalion vain korvata vitamiinipillereillä. No, tietenkin on parempi saada ravintoaineet edes jostakin, kuin olla saamatta niitä laisinkaan. Lisäravinteet eivät kuitenkaan missään nimessä korvaa monipuolista ruokavaliota.

Oikealla ruualla on useita sellaisia hyötyjä, joita lisäravinteet eivät yksinkertaisesti voi tarjota. Ruoka muun muassa sisältää vitamiinipillereitä ja muita lisäravinteita monipuolisemmin erilaisia ravintoaineita. Ruoka muun muassa pitää välttämättömien ravintoaineiden lisäksi sisällään monia sellaisiakin ravinteita, jotka eivät ole täysin välttämättömiä, mutta ovat kuitenkin kehollemme hyödyllisiä.

Onkin siis kannattavampaa pyrkiä saamaan vitamiinit ja muut tarpeelliset ravintoaineet suoraan ruoasta. Jos syystä tai toisesta tämä ei kuitenkaan kohdallasi onnistu, tällöin kannattaa harkita lisäravinteiden käyttöä.

Muita tapoja edistää hiusten kasvua

Terveellinen ruokavalio on yksi tärkeimmistä asioista optimaalista hiusten kasvua tavoitellessa. Tästä huolimatta se ei ole kuitenkaan ainoa asia, johon pitkistä hiuksista haaveilevan kannattaa kiinnittää huomiota.

Ruokavalion lisäksi kannattaa panostaa myös hiusten hoitoon. Käyttöön kannattaa ottaa omalle hiustyypille sopivat hoitotuotteet ja käsitellä hiuksia hellävaraisesti. Esimerkiksi lämpökäsittelyä samoin kuin hiuksia rasittavia kampauksia ja hiusten hankaamista pyyhkeellä kannattaa välttää. Voit myös halutessasi testata esimerkiksi rosmariini– tai riisivettä, joista molemmat voivat auttaa paitsi vahvistamaan hiuksia, myös edesauttaa hiusten kasvua.

Tietenkään kaikkiin hiusten kasvunopeutta määrittäviin tekijöihin emme voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi geenit ja ikä vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti hiukset kasvavat ja kuinka pitkäksi ne voivat kasvaa. Oikeanlaisella ruokavaliolla ja hiustenhoidolla voit kuitenkin varmistaa hiusten optimaalisen kasvun ja sen, että ne pääsevät kasvamaan maksimipituuteensa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top